Бездомник бе осъден на 4 г. затвор за палежа на Тютюневите складове

Бездомник бе осъден на 4 г. затвор за палежа на Тютюневите складове

Пловдивският съд осъди на 4 г. затвор 44-годишния бездомник Любомир Данчев за палежа на Тютюневите складове през миналата година в Пловдив. Съдът постанови, че присъдата трябва да се изтърпи при първоначален строг режим. Данчев не се призна за виновен, а защитата му твърди, че той е набеден за изкупителна жертва. От четирите години ще бъдат приспаднати деветте месеца задържане в следствения арест. Осъденият ще трябва да плати и 9 хиляди лева разноски по делото.

Присъдата може да се обжалва в срок от две седмици пред Пловдивския окръжен съд

Експертизата по делото показа, че щетите от огромния пожар са на обща стойност 11.8 милиона лева. На излизане от съдебната зала Любомир Данчев повтори пред медиите, че не се чувства виновен и е невинен пред себе си, съобщи регионалното издание "Под тепето".

Бездомникът беше даден на съд по обвинение, че на 20 август е запалил един от тютюневите складове, който се намира на ул. "Екзарх Йосиф". След това пожарът се е разпрострял и върху други три постройки. Пожарът е представлявал и опасност за живущите наоколо. Експертизата по делото доказа, че пожарът е тръгнал от четвъртия етаж на тютюневия склад, който е обитаван от Данчев.

Делото на първа инстанция срещу бездомника приключи само за 9 месеца, в които влиза и разследването на случая. Това е изключителна скорост за българското правораздаване. За сравнение делото срещу отстранения главен архитект на Пловдив Румен Русев е доникъде. Той обвинен за близо 60 нарушения при издаване на разрешителни за строеж и за промяна на подробни устройствени планове, включително за разрешителното за събаряне на разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8.

Споделяне

Още по темата

Още от България