Бездомник е обвинен за опожарените тютюневи складове

Рашидов обеща солени глоби за собствениците, единият от тях – фирма на "Винпром Пещера", обяви, че ще съдейства за възстановяването

Многократно осъждан бездомник е заподозрян и обвинен за големия пожар, при който в събота изгоряха четири от легендарните бивши тютюневи складове в Пловдив.  Три от изгорелите постройки са на фирма на двама италианци, четвъртата – на фирмата "Галакси Инвестмънт Груп" на собствениците на "Винпром Пешера" –  Антон Щерев и Атанас Петров. От тяхна страна обаче не били подавани в общината инвестиционни намерения, свързани с имотите, за които министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че ще иска пълното възстановяване в автентичния им вид и ще бъдат наложени санкции за безстопанственост.

Това стана ясно в понеделник, когато бе извършен оглед на мястото на пожарите, унищожили в събота през деня и през нощта архитектурни и културни паметници. В Пловдив пристигна и Рашидов, който посети останките от сградите и обеща повишаване на глобите за собствениците на паметници на културата, които не ги опазват. От общината, която бе обвинена в бездействие относно защитата на ценните сгради, обясниха кои са притежателите на пострадалите постройки и че са им давани предписания за обезопасяване на  терена.

Клошар се оказа виновен за пожара

От прокуратурата обявиха, че обвинение за пожара е повдигнато срещу 44-годишния бездомник Любомир Данчев, който е криминално проявен с множество присъди. Не се посочва как следствието е стигнало до клошаря, но той е в ареста за 72 часа и му е повдигнато обвинение за палеж, при който е застрашен животът на други хора и е унищожено имущество с историческа и художествена стойност.

От окръжната прокуратура допълват, че е бил извършен е външен оглед на местопроизшествието, разпитани са множество свидетели, приобщени са веществени доказателства – снимков и видеоматериал. Видеоматериалът е предоставен от гражданин, заснел началото на пожара. Във вторник или сряда ще бъдат извършени допълнителни огледи, но за тях трябва разрешение от пожарната. Назначена е и се изготвя пожаро-техническа експертиза за изясняване причините на възникване на пожара, механизмът, мястото, откъдето е започнал и възможността да се разпростре върху околните сгради.

От съобщението става ясно, че действията по разследването ще бъдат нагледани лично от главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник ще проведе "работна среща" с подчинените му в Пловдив, чиято цел ще бъде "набелязване на спешни мерки по разследването на случая".

Оценките за умишлен палеж били прибързани

Няколко часа по-рано шефът на пожарната Николай Николов коментира пред бТВ, че било много рано да се коментира дали пожарът е умишлен или причинен от непредпазливост. Той увери, че пожарникарите и полицаите разследват активно причините на пожара.

"И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки", заяви той.

"Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години", каза Николов и подчерта, че няма пострадали граждани и пожарникари въпреки изключително тежката обстановка.

Граждани искат общината да придобие сградите

За вземането на спешни мерки за изгорелите складове призова Обществен съвет за защита на културното наследство в Пловдив в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.

В писмото на гражданите, което ще бъде връчено и на кмета на града Иван Тотев, се настоява за незабавно изготвяне на техническа експертиза за състоянието на складовете и аварийното им укрепване.

Според арх. Петкана Бакалова общината може и трябва да придобие право на собственост над тези имоти, тъй като по думите ѝ "не може един частен интерес да бъде поставен над обществения".

От съвета настояват и за спешна концепция за бъдещето на културния ансамбъл, която трябва да се подготви съвместно от общината и културните институции в Пловдив. Не на последно място в писмото настояват "за адекватни наказания по отношение на тези, които са допуснали това да се случи".

Рашидов ще иска солени глоби и повишаване на санкциите

Категорично ще настоявам паметници на културата да не се рушат и при подобни случаи да се възстановяват. Това каза в Пловдив министърът на културата Вежди Рашидов, след като инспектира състоянието на изгорелите четири тютюневи складове.

Той допълни, че независимо от причината за пожара на собствениците на имотите ще бъде наложена максималната глоба по Закона за културното наследство от 30 000 лева, като определи тази сума като "крайно недостатъчна". Той допълни, че ще внесе поправки в закона за културното наследство за вдигането на санкциите.

Министърът добави, че няма как собствениците да са неизвестни, тъй като те могат да се проследят от момента на приватизацията на имотите. Рашидов отказа да коментира причините за пожара, но каза, че ако се окаже, че има умисъл, ще трябва да се наложи пълната строгост на закона.

Не може паметници на културата да се унищожават и това е много ясно на собствениците, коментира министър Рашидов. Според него инвестицията в подобни сгради не означава, че инвеститорът се лишава от отговорност. Той е длъжен да се грижи за имота и съжалявам, че някои хора смятат, че като се събори или изгори един паметник, това му дава основание да си построи каквото си иска, каза още министърът.

По-късно от общината обявиха и кои са собственици на пострадалите сгради, за които местната обществено заподозря, че са умишлено опожарени, за да се разчисти пътят за реализацията на инвестиционни намерения, които биха били реализирани по-трудно при специалния статут на постройките.

Италианци и "Винпром Пещера" са собственици

През последните години отделните сгради са били приватизирани от различни компании. В момента три от изгорелите постройки, попадащи в два имота, са на дружеството "Р.И.П.А" ООД. От една от техните сгради е тръгнал пожарът, обхванал и здание, собственост на фирмата "Галакси Инвестмънт Груп", посочи кметът на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ. Той изрично посочи, че за пострадалите сгради не е имало внесени инвестиционни намерения, за разлика от тютюневия склад, който през март бе полуразрушен от собственика си, преди да се намесят граждани, а после и общината и държавата за спиране на събарянето на паметника на културата.

По думите на Тотев, собствениците на изгорелите сгради са получавали предписания от градската управа за тяхното обезопасяване и контрол върху достъпа.

Справка в правните регистри показва, че фирма Р.И.П.А., която е собственик на три от изгорелите складовете се притежава по-равно от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Гиа и от неговия италиански съдружник Паоло Каральо. Според пловдивските медии фирмата е купила складовете от "Булгартабак" през 2005 година срещу 1.8 милиона лева.

Четвъртият изгорял склад е собственост на "Галакси Инвестмънт Груп", което е дружеството за бизнес с недвижими имоти на собствениците на "Винпром Пещера".

От фирмата излязоха с изявление, в което се посочва, че са "силно обезпокоени от случващото се в Тютюневия град". В него пише още, че в цялата съботна вечер представители на компанията са участвали в потушаването на огъня в съседните складове, който обаче обхваща и този на "Галакси Инвестмънт Груп".

"Компанията ни винаги е стопанисвала имотите си отговорно и с идеята да съхрани автентичната им архитектура. Нашият склад беше поддържан и в добро техническо състояние. Важно е да уточним, че сградата няма и не е имала статут на паметник на културата, за разлика от другите три сгради, в които пожарът е възникнал", пише в съобщението. В него се подкрепя пълното разследване по случая и се настоява за разкриване на виновниците за пожара.

От фирмата изразяват също така готовност за пълно съдействие във връзка с възраждането на Тютюневия град.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?