Бездомникът Любомир Данчев влиза в затвора за палежа на Тютюневия склад

 Любомир Данчев

Бездомникът Любомир Данчев е окончателно осъден на 4 години затвор за палежа по непредпазливост на тютюневия склад в Пловдив. Новината бе съобщена от неговия адвокат Стефан Левашки във Фейсбук.

"Присъдата за пожара на тютюневия град в Пловдив влезе в законна сила. Любомир Данчев ще лежи четири години в затвора. Забравете този случай. Да влизат инвеститорите", написа адвокатът.

Окончателната присъда е произнесена от Окръжния съд в Пловдив.

"Това е единственият човек, за когото са събрани доказателства за неговата вина. Няма съучастници, няма подбудители, няма други лица. Отделно продължаваме да водим друго производство за евентуално допуснати нарушения от лица, свързани с общинската администрация във връзка със стопанисването на тези частни сгради и евентуално дали са допуснали някакви нарушения, които да способстват за възникването на пожар", каза по време на пледоариите наблюдаващият прокурор Костадин Паскалев.

Любомир Данчев беше обвинен за това, че на 20 август миналата година е запалил един от тютюневите складове, който се намира на ул. "Екзарх Йосиф" № 13. След това пожарът се разпростря и върху други постройки и в крайна сметка унищожи четири сгради – паметници на културата.

Конкретната причина за пожара е изхвърлена незагасена цигара в кош, пълен с хартиени отпадъци в един от складовете, където се е бил самонастанил клошарят. Цигарата подпалила отпадъците, които тлеели няколко часа преди пламъците да лумнат и да оставят няколко от тютюневите складове на голи стени. Общо щетите са за 11 700 000 лева.

Любомир Данчев поиска от Окръжния съд в града да го оправдае. "Не искам намаление на присъдата, а да бъда напълно оправдан", заяви той пред съда.

На първа инстанция Пловдивският районен съд го осъди на 4 години затвор при първоначален строг режим. Данчев обаче твърди, че по време на пожара изобщо не е бил в сградата.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?