Бездомните хора във фокуса на чешкия фотограф Индржих Щрайт

Фотоизложбата "Къде е моят дом?" на на един от най-известните чешки документални фотографи Индржих Щрайт ще бъде открита в рамките на Фотофабрика 2015 на 29 септември, от 18 часа, в Чешкия център.

Днес, повече от всякога, в нестабилния и непоследователен свят, понятието за дом отново се превръща в тема на деня. Домът като убежище за тялото и душата, детайлът от стената на апартамента като място за окачване на картина, масата за поставяне на чаша или книга, собственото легло и т.н. са късчетата, от на пръв поглед очевидните неща, които създават необходимото пространство за съзерцания.

От фотографиите на Индржих Щрайт чувстваме, че бездомието е реален факт, но същевременно и състояние на душата. Всички членове на това общество са представени като неповторими индивидуалности, които подобно на охлюв носят със себе си историята на своето минало и настояще. Чрез дълбокото човешко и достоверно послание от автентичния живот на бездомниците, фотографът Индржих Щрайт разполага със силата да предизвика в нас съпричастност към хората на ръба и едновременно с това да ни накара да се замислим за несигурността и непредсказуемостта в нашия живот.

Според фотографа, социалната среда на хората без дом е "привлекателна тема“, която обаче, в процеса на документиране, поднася редица капани. Често несъзнателно, фотографът се намира в ситуация подобно на чужденец, турист, който посещава различно културно пространство и в рамките на няколко часа си формира мнение, което впоследствие представя като позиция по дадения проблем.

Именно дългосрочният проект на Индржих Щрайт може съществено да промени тази ситуация. Без предразсъдъци и със смирение, изградено от предишни фотографско-социални проекти, авторът се потапя в необятния свят на бездомниците. В новия си цикъл, Индржих Щрайт не се опитва да анализира причините за бездомието, а "само“ доставя образна информация за света, в който не смеем доброволно да встъпим.

Индржих Щрайт (р. 5 септември 1946 г. във Всетин, ЧР) е чешки документален фотограф и педагог, член е на Философско-природонаучния факултет на Силезийския университет в Опава. От 1974 г. ръководи галерията в Совинец, по-късно галерията "V kapli“ в Брунтал. Работи и като драматург и куратор в Музея на изкуството в Оломоуц. Реализирал е над хиляда и сто авторски изложби, издал е 30 книги с документална фотография и много авторски каталози.

От 1972 концептуално се занимава със заснемане на селския живот. Съсредоточава се върху портрета и ромската тема. През 1982 участва, като единствен фотограф, на забранената изложба на неофициалните художници в Прага, където снимките му предизвикват интереса на ДС. В последствие е задържан и осъден на 10 месеца лишаване от свобода със срок на отлагане 2 години. Забранено му е да снима и е постоянно следен. След излизането от затвора има забрана да преподава.

От 1991 работи върху документални проекти във Франция, Англия, Австрия, Германия, Япония, Китай, Бразилия, Унгария, Русия, Ингушетия, Чечения, Молдова, но и Чешката република. Води студентски фотографски уъркшопове в Института за творческа фотография (ITF). Освен с темата за селото, през последните години се посвещава на заснемане на живота в големи предприятия (Тршинец, Простейов, Острава). През цялото време се фокусира върху социални проекти. Творби на Щрайт присъстват в колекциите на световни и чешки музеи и в постоянната експозиция на Народната галерия в Прага.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?