Бездомните котки в София също ще бъдат кастрирани

Бездомните котки в София също ще бъдат кастрирани

След бездомните кучета и уличните котки ще минават през кастрация, за да не се допусне прекомерното им увеличаване. През следващата година между 500 и 1000 бездомни животни трябва да бъдат кастрирани по проект на неправителствената организация "Четири лапи".

 

Задължението е част от договора на “Четири лапи” със Столичната община, който предстои да бъде подписан. На заседанието си Столичният общински съвет разреши на защитниците на животните да експлоатират безвъзмездно неработещата от години ветеринарна лечебница в Банкя за срок от 10 години.

 

В лечебницата за своя сметка “Четири лапи” ще направят катстрационен център, в който ще обработват бездомните кучета. През него годишно ще преминават до 2000 четириноги, които ще се ваксинират, кастрират и маркират с чип. Организацията ще поеме разходите за заплати на един екип за залавяне на кучета и лекар.

 

Друга неправителствена организация - "Германско-българска помощ за животните", ще продължи да управлява безвъзмездно кастрационния център в столичния квартал ”Лозенец” и през следващите 10 години. Организацията ще обработва за своя сметка до 50 кучета месечно, заловени от "Екоравновесие". Тя ще поеме издръжката на персонала в центъра, ще изгради навеси и дворчета в обекта.

 

Задълженията на Столичната община са да дава чипове за обработените животни, да плаща сметките за ток, вода, изгребна яма и извозване на биологичните отпадъци, както и да предостави безвъзмездно терен на двете организации.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?