Бездомните кучета в София се увеличават въпреки мерките

Столична община променя тактиката, ще лови четриногите преди да се разгонят

Снимка: БГНЕС

Броят на бездомните кучета в София се увеличава въпреки мерките, които предприе Столична община след двата смъртни случая. Причината за това е нарасналият брой на изоставените новородени кученца, като само за седмица техният брой е 270, съобщи Манол Нейков, директор на общинското предприятие “Екоравновесие”, което отговаря за уличните кучета.

През юли “Екоравновесие” е заловило 420 бездомни кучета, от които 318 са били кастрирани в приюта в Сеславци, 94 в в Горни Богров, а 8 - в кастрационния център в район “Илинден”. Починали са 11 кучета, от които 4 са били евтаназирани. Осиновените бездомни четириноги през юли са 31.

Получените сигнали за бездомни кучета в “Екоравновесие” през юли са били 924. Понякога за едно и също куче са получавани и по десетина позвънявания по телефона или по електронна поща.

Ново "зареждане“ на улиците

В ход е обаче "зареждане“ на улиците с ново поколение бездомни кучета. В седмицата от 8 до 15 август са намерени 61 новородени от домашни кучета, които са били изоставени на улицата. Отделно още 170 малки кученца са оставени в кашони пред приютите. Това допълнително натоварва и малкото останали свободни места в кучкарниците, посочи Нейков.

Бездомните кучета пък са родили само 39 палета. "Родените на улицата са в пъти повече от изоставените новородени", констатира въпреки това Нейков. По думите му това е опасност, защото така "се заражда новата популация за идните години".

"Сега изоставени, след време кастрирани и обезпаразитени, но на улицата", добави директорът. Затова той смята, че не е достатъчен сегашният метод "кастрирай и върни". "Трябва да се премине към профилактика - да се хващат и залавят кучета, преди да са се разгонили и в момента на разгонването", обясни Нейков.

МВР търси кой трови кучета

Другата лоша новина са отровените бездомни кучета през последните месеци. От края на юли в район "Студентски" са регистрирани 13 случая. В понеделник в "Бъкстон" са засечени 3 отровени бездомни кучета и две домашни, както и 6 птици. В кв."Младост" днес е било намерено едно натровено бездомно четириного.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала МВР да разследва кой трови кучетата в София. Засега предположенията са, че се ползва голямо количество приспивателни, но окончателно ще стане ясно каква е причината след като се направи аутопсия на кучетата, каза Манол Нейков.

"Отравянето на кучета не е решение на проблема, но обществото много се пренапряга - от едната страна са защитниците, а от другата тези, които не искат да виждат кучета по улиците", заяви шефът на “Екоравновесие”.

Поставянето на отрова по улиците крие опасност не само за животните, но и за децата, предупреди Манол Нейков. Той напомни, че убийството на животно е наказуемо по Закона за защита на животните и Наказателно-процесуалния кодекс. Максималното предвидено наказание е от 3 до 5 години.

Нов кучкарник през ноември

До ноември се очаква да бъде готов първият етап от новия приют за 1000 кучата в район “Кремиковци”, казаха от Столична община. В началото на септември пък ще бъдат отворени офертите за втория етап на приюта за още 1000 кучета.

Отделно от "Екоравновесие" са съсредоточили усилията си към безплатна кастрация на домашни и дворни кучета в крайградските райони, като целта е да се спре ръстът на новородени. Неотдавна такава кампания имаше в ромските махали на София. До края на август екипите са в район “Кремиковци”, а заявка собствениците могат да подават в районното кметство.

Въпреки че броят на кучетата продължава да расте, до 2016 г. техният брой трябва да стане 400. Според последното преброяване от 2011 г. в бездомните кучета в София са над 9200.

От есента агресивността на кучетата ще се определя само от ветеринарен лекар по англосаксонски метод. В момента моделът се разработва заедно с неправителствените организации "Четири лапи" и “Анимал Рискю”.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказа да коментира отказа на прокуратурата да образува дело срещу нея заради проблема с кучетата. "Не мога да коментирам решение на прокуратурата. Опазил ме Господ. Дала съм си показанията. Прокуратурата и съдът са независими органи", каза Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България