Бежанската криза: Европейски страни масово въвеждат мерки по границите

Австрия, Унгария, Холандия, Чехия и Словакия последваха примера на Германия, хиляди бежанци може да останат в "правен вакуум"

Бежанската криза: Европейски страни масово въвеждат мерки по границите

След като Германия стана първата шенгенска страна, която въведе паспортен контрол, Австрия, Холандия, Чехия и Словакия също обявиха, че затягат контрола по границите заради имигрантския прилив, а Полша и Белгия съобщиха, че обмислят такива мерки. Във вторник се очаква и Унгария да затвори границата със Сърбия.

Предприетите мерки предизвикаха километрични опашки по магистралите в Европа и напрежение сред бежанците.

Говорителят на Европейската комисия Наташа Берто обясни, че при извънредни събития държавите от Шенген могат да въведат гранични проверки за първоначален срок от десет дни. Ако е необходимо, на всеки две седмици те могат да удължават срока на граничния контрол, но не по-дълго от общо два месеца.

Германия, която в неделя вечерта въведе временен граничен контрол по австрийската граница, заяви, че планира той да остане в сила поне няколко седмици, а заедно с Франция ще настояват за въвеждането на контролни центрове по границите на ЕС.

ООН предупреди, че желанието на европейските страни да предприемат различни ограничителни правила по границите може да постави бежанците в "правен вакуум". Затова световната организация призова да бъдат създадени големи приемни центрове в държавите, където имигранти пристигат.

Германия, чийто канцлер Ангела Меркел преди седмица ефективно отвори границите на страната за всички търсещи убежище, заяви в неделя, че е достигнала предела на възможностите си за се справи с прииждащите имигранти, включително заради бездействието на ЕС.

В тази кризисна ситуация в Брюксел заседават вътрешните министри на ЕС, призовани настойчиво от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да приемат квотните мерки за разпределение на бежанците из всички страни от общността.

На този етап 28-те държави от ЕС остават разделени по въпроса как да бъде отговорено на кризата. Разногласията за бежанските квоти се задълбочават и се очаква срещата на вътрешните министри от ЕС в понеделник да не доведе до решения и да се изчака срещата на върха на ЕС през октомври.

Австрия праща армия на границата

Вицеканцлерът на Австрия Райнхолд Митерленер съобщи в понеделник, че Австрия ще последва примера на Германия и ще въведе по-строги проверки по границата.

Освен това там ще бъде разположена армия, която да помогне за овладяването на бежанския наплив.

"Ако Германия извършва граничен контрол, то Австрия трябва да засили проверките по границите", каза Митерленер.

Виена ще мобилизира 2200 души, които да се притекат на помощ на полицията. Те ще помагат в контрола по границите, където е необходимо.

Положението с бежанците в Австрия продължава да се усложнява. Само за последното денонощия през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души.

Заради рекордния наплив на бежанци от Австрия, Германия стана първата шенгенска страна, която въведе паспортен контрол по границите си. През уикенда само в Мюнхен от Австрия пристигнаха хиляди мигранти, което претовари възможностите на града да ги приема.

Километрични опашки

Вътрешният министър на германската провинция Бавария Йоахим Херман каза, че Германия може да запази временният граничен контрол с Австрия поне няколко седмици.

Повечето пристигащи в Германия бежанци преминават през австрийската граница и влизат в Бавария.

Германската полиция каза, че откакто е бил въведен граничният контрол, е арестувала на границата с Австрия около 30 контрабандисти и 90 мигранти.

Германската полиция съобщи, че е засилила присъствието си и в райони по границата с Белгия и Люксембург.

Проверките на германската граница с Австрия обаче доведоха до задръствания на граничните пунктове.

Властите в Бавария съобщиха, че има почти 3 км опашка от автомобили на магистрала А8 при Бад Райхенхал, близо до Залцбург, а регионалното баварско радио съобщи за 6 км опашка на шосе А3 край Пасау.

Движението на влаковете между Австрия и Германия беше възобновено в понеделник сутринта, с изключение на една линия към Мюнхен, която още е затворена заради хора на релсите, заяви австрийската железопътна компания.

Словакия и Чехия въвеждат контрол на границите с Австрия

Вътрешните министри на Чехия и Словакия Милан Хованец и Роберт Калиняк съобщиха след среща в понеделник, че предприемат незабавно мерки по границата с Австрия, а Словакия вече е направила това по границата си с Унгария.

"Двете страни са единодушни, че квотите (за приемане на мигранти) са безсмислени, особено в контекста на последните мерки, които предприе Германия по границата си", посочи в комюнике чешкото министерство на вътрешните работи.

Чехия и Словакия са транзитни страни за мигрантите, които пътуват към по-богати страни от ЕС като Германия и Швеция. Двете държави, наред с Полша и Унгария, отхвърлиха задължителните квоти, предложени от Европейската комисия и подкрепени от Германия.

Белгия обмисля да затвори временно границите си при масов приток на мигранти, съобщи държавният секретар Тео Франкен. Страната би предприела мерки, сходни на въведените от Германия, тъй като "натискът е твърде голям и това е опасно". Франкен, цитиран от местни медии, добави, че засега затварянето на белгийските граници не се налага и изразява надежда пристигналите в Германия да не продължат пътя си към Белгия.

Полският премиер Ева Копач каза от своя страна, че Полша е готова да въведе контрол по границите си с другите страни от ЕС, ако сигурността на границите ѝ бъде застрашена.

Тя посочи, че е заявила пред президента на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер, че Полша няма да се съгласи с автоматични квоти за прием на мигранти и че Варшава настоява за засилен контрол по външните граници на съюза.

В отговор на миграционна криза до момента Полша се е съгласила да приеме само 2000 души, докато ЕК очаква в страната да бъдат разпределени близо 12 000 бежанци.

Холандия също съобщи, че полицията ще извършва избирателни гранични проверки поради засиления приток на мигранти в Европейския съюз.

"Ще засилим мобилните проверки в пограничните райони", заяви говорителка на министерството, цитирайки държавния секретар в министерство на правосъдието и по въпросите на сигурността Клаас Дейкхоф.

Холандските приемни центрове се пълнят бързо и се очаква този месец да изчерпат капацитета си. По данни на имиграционната служба миналата седмица в Холандия са влезли около 3000 кандидати за убежище - два пъти повече от предходната.

Орбан подготвя затварянето на границата със Сърбия

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати в понеделник стотици полицаи на границата със Сърбия, които да помогнат Унгария да се справи с рекордния брой бежанци и имигранти.

От утре унгарските власти ще приемат и ще започнат да обработват молбите за убежище на самата граница и ще отвеждат поискалите убежище с автобуси в лагери във вътрешността на страната. Имигрантите, които откажат да сътрудничат на властите, ще бъдат държани на границата, а тези, които я преминат нелегално, опитвайки се да заобиколят полицията, може да бъдат арестувани и пратени в затвора.

"Новите правила ще влязат в сила от утре и ще засилят защитата на унгарските граници", каза премиерът пред полицаите, събрани на един от главните площади на Будапеща.

Унгарската полиция каза, че са отворени нови временни центрове за приемане на бежанци в западните градове Кьорменд и Сентготхард. Фотограф на Ройтерс съобщи от южното градче Рьоске на сръбската граница, че хиляди имигранти, събрали се там, биват изпращани с влакове към границата с Австрия.

Германия с ясно послание към Европа

На този фон вестник "Файненшъл таймс" коментира, че решението на Германия показва колко голям натиск оказва бежанската криза върху системата за свободно придвижване в Европа.

Непривичният за Берлин ход да опази границите си, като въведе ограничения върху Шенгенското пространство, е в разрив с основните принципи на ЕС да позволява пътуване без граници и паспорти в по-голямата част от блока, допълва британското издание.

Контролът по границата на Германия с Австрия бе възстановен ден преди министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС да обсъдят план за разселване на десетки хиляди бежанци в Европа, коментира "Ню Йорк таймс".

Много правителства, основно в Източна Европа, посрещат на нож идеята да бъдат задължени да приемат повече мигранти, отколкото искат. Кризата е най-новото и вероятно най-тежкото изпитание на волята на европейците да работят заедно за решаване на големи проблеми на фона на набиращите сила популистки, националистически и евроскептични движения на континента, допълва американският вестник.

Този ход на правителството на Ангела Меркел бе възприет като ясен признак (да не кажем директно послание) към останалите членове на ЕС, че Германия е все по-изтощена от това, че носи на гърба си толкова голяма част от тежестта на най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия.

Някои обаче ги тревожи друго: ако най-богатата и могъща държава сред 28-те дава признаци, че е на прага на силите си, как Европа въобще ще успее да намери път за излизане от тази извънредна ситуация, на която не ѝ се вижда краят, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Въпреки че Меркел получи шумни овации заради гостоприемното си отношение към бежанците, през последните дни се наблюдават все по-голямо недоволство срещу либералния ѝ подход, включително в десноцентристкия ѝ блок, пише "Файненшъл таймс".

Председателят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер не спести критиките си пред сп. "Шпигел": да се позволи идването в Германия на бежанците, намиращи се на територията на Унгария, е "грешка, която ще ни държи влага дълго време", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа