Бежански наплив от Афганистан очаква страните от ЕС

ЕС се готви да посрещне бежански наплив от Афганистан. По данни на ООН само през осемте месеца на годината талибанските заплахи и бойните действия са прогонили от домовете им над 590 хил. жители на тази страна, пише "Новие известия", цитиран от БТА.

 

Според експерти догодина, когато от Афганистан предстои да се изтеглят всички чуждестранни войски, броят на вътрешните бежанци в страната ще нарасне още повече. Значи още повече афганистанци ще потърсят по-добър и най-вече безопасен живот в Европа.

 

Откакто талибаните рязко се активизираха през 2006 г., бежанците в Афганистан са четворно повече. Върховният комисариат на ООН за бежанците предрича скоро критично положение във връзка с проблема.

 

Поради географски причини ООН не очаква наплив на афганистански бежанци в бившите съветски републики и Русия. При това властите в Таджикистан и Туркменистан съвсем не биха посрещнали дружелюбно пришълци от юг. Първа и последна спирка за напускащите Афганистан ще станат най-вероятно съседен Иран или Пакистан.

 

По-големите късметлии, а и по-богатите ще могат да стигнат до Европа или дори до Австралия, която в момента "се бори с нашествие от афганистански нелегални също като полицаите в Италия".

 

Миналата година почти 38 хил. афганистанци са пристигнали в развити страни, за да поискат там бежански статут. През 2001 година, когато американски сили току-що бяха атакували страната, бежанците бяха повече - към 54 хиляди.

 

През 2014 г. обаче броят им може да надхвърли и тази цифра, смята ООН според всекидневника.

 

"В страната цари просто невероятно отчаяние", казва Ричард Данзиг, шеф на афганистанския отдел в Международната асоциация по миграция, подпомагаща мигрантите в страните, в които пристигат.

 

Миналата година Германия посрещна най-много бежанци от Афганистан - близо 7500 души, в Швеция поискаха убежище 4750, а на трето място бе Турция с 4400. В Австралия се опитаха да намерят подслон 4256 афганистанци. Само 204 души от азиатската страна обаче подадоха молби за жителство в САЩ, посочва "Новие известия".

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?