Румяна Коларова

Бежанските деца, прогонени от Калище все още не ходят на училище

Бежанските деца, прогонени от Калище все още не ходят на училище

Нежеланите в Калище деца бежанци все още не ходят на училище. Това обясни в събота пред "Дарик радио" служебният министър на образованието Румяна Коларова.

"Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение. Искам да имаме яснота каква е тяхната заявка. Доколкото знам, те имат желание три от по-големите деца да учат в училището в Земен, а останалите деца да учат в столичното 66-о СОУ. До този момент аз не съм получила никаква писмена заявка", каза още Коларова.

На 15 септември хората в селото, наред с учители от местното училище, остро възразиха срещу това децата им да учат заедно със седем първокласници и двама седмокласници от азитската държава, тъй като били заразени с малария, варицела, въшки и глисти и щели да пречат на учебния процес, защото не знаели български.

Стигна се до това общинските съветници от Ковачевци дори да приемат декларация, с която настояват местният Национален детски екологичен детски комплекс, където се настаняват имигранти, да бъде закрит до края на октомври.

Междувременно пред "Дарик“ Коларова обясни също, че на този етап може да гарантира единствено, че има пари за планираното 5-процентно увеличение на заплатите на учителите - с 30 лева за младите преподаватели и с 20 лева за учители и старши учители. Неплиключилите ремонти в над 50 училища тя оправда с дъждовното лято. "Това не е уникален проблем, през други години е имало същия проблем. Директорите вече са станали специалисти в това как да продължават ремонтите и едновременно с това да протича учебен процес", каза още Коларова.

Споделяне

Още от България