Бежанските центрове са 30% запълнени. Мигрантите минават транзитно през България

Все повече непълнолетни сирийци и афганистанци влизат в страната (статистика)

Сн. БГНЕС, архив

Бежанските центрове са запълнени на 32% към момента и засега държавата не се затруднява да отговори на засиления мигрантски и бежански натиск.

Председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова потвърди, че има увеличени на "мигрантския поток през последните месеци, но то е в рамките на осигурения капацитет".

"Към момента работим в нормален режим", каза тя пред БНР.

Агенцията отговаря за четирите регистрационно-приемателни центъра за бежанци у нас – в София, Баня, Пъстрогор и Харманли. Капацитетът на агенцията включва общо 5160 места за настаняване на търсещи закрила чужденци.

В момента капацитетът е запълнен на 32% - настанени са 1628 лица

При необходимост местата може да се увеличат до 6 хиляди, допълни Петя Първанова.

На този етап в София заетостта е 38%, в Харманли – 28%, в Баня – 50%, а в Пъстрогор – 23%.

За 2020 г. само 0.7% от настанените мигранти са били диагностицирани с Covid-19, или 25 души от преминали 3525. Тази година са само седем.

От настанените в нашите центрове бежанци афганистанците са около една трета.

Наблюдава се ръст на непридружените малолетни и непълнолетни, основно от Сирия и Афганистан, съобщи Петя Първанова.

В общия случай страната ни е временна спирка за мигрантите, които се стремят да продължат пътя си към други държави, посочи тя.

Вътрешният министър Бойко Рашков предупреди, че до месец се очаква големи групи мигранти от Афганистан да стигнат до българската граница. На място вече са изпратени и военни, но оградата по границата е компрометирана на много места и се нуждае от ремонт.

Справка в сайта на ДАБ показва, че от началото на годината до август 1549 души от Афганистан са подали молби, 1097 души от Сирия, 220 от Ирак, 72 от Пакистан и други.

Само за месец юли обаче подалите молби граждани и на Афганистан са 484.

Петя Първанова съобщи, че за август от общо 1237 подадени молби за международна закрила половината са на граждани на Афганистан.

По-запълнени обаче са центровете за временно настаняване на нелегални мигранти към дирекция "Миграция" на МВР в Любимец и Бусманци. Те са запълнени над 75%.

Според статистиката на МВР през юли са задържани общо 1395 граждани на трети страни, от които 174 на вход, 112 на изход без регистрация от органите на МВР, и 1109 лица са установени във вътрешността на страната.

Броят им е 2.5 пъти повече в сравнение с предходния месец (552 лица).

През периода януари-юли 2021 г. са задържани общо 3673 граждани на трети страни.

Статистиката потвърждава, че стотици души преминават през границата успешно и властите ги засичат едва във вътрешността на страната или при опита им да напусната страната.

Според различни оценки кризата в Афганистан може да причини нова мащабна мигрантска вълна, в която да се включат до 5 млн. души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?