Бежанският поток и хаосът по границите в Европа продължават

Потокът от бежанци от Близкия изток към страните от централна и северна Европа не секва. Продължава и свързаният с него хаос по европейските граници. Потокът тръгва главно от Турция по море към близките гръцки острови. След това основен маршрут за бежанците продължава да бъде балканският – от Гърция, през Македония, Сърбия и Унгария към Германия, Австрия, Швеция и други страни. Засилват се информациите и за използването на други, нестандартни маршрути.

Македония - Сърбия

Около 2 хиляди и 500 нелегални мигранти са били превозени вчера от македонските власти от южната граница с Гърция до северната със Сърбия, съобщи македонската телевизия "Сител“. По оценка на Агенцията на ООН за бежанците за последните три дни от Гърция за Сърбия през територията на Македония са преминали около 10 хиляди души. Най-голям е бил човешкият поток в понеделник, когато са регистрирани 6-7 хиляди души.

Нови 17 000 мигранти, които живеят в мизерни условия на гръцкия остров Лесбос, са в очакване да тръгнат към Македония, а оттам през Сърбия към Германия, пише в четвъртък македонският вестник ”Дневник”, цитиран от "Фокус". Според изданието в момента те са настанени на едно футболно игрище, което е трансформирано в приемен център за мигранти. Полицията е изпратила допълнителни екипи за ускоряване на процеса за регистрация. Повечето от тях са пристигнали в Гърция с лодки от Турция.

Пет хиляди мигранти са пристигнали през последните 24 часа на сръбско-унгарската граница - рекорд за един ден, предаде Франс прес, като се позова на сръбската държавна телевизия.

Македония обмисля да построи ограда по границата си с Гърция, с която да се предпази от бъдещ ръст в наплива на бежанци от юг, заяви външният министър Никола Попоски в интервю за унгарското бизнес издание Фигело. Македония може би също ще има нужда от "някаква форма на физическа защита", въпреки че това не би било дългосрочно решение, каза той.

Попоски заявява, че Македония прави всичко възможно да регистрира всички бежанци, които влизат на територията ѝ. "Всеки път, когато вземем насериозно това, което европейските ни партньори ни съветват – да контролираме границите и да спираме хората, моментално получаваме негативна международна реакция", добавя министъра.

Унгария – Австрия

Унгарската полиция е заловила вчера 3321 мигранти - рекорд за един ден от началото на година, предаде Ройтерс в четвъртък, като цитира данни, публикувани на нейния сайт. Малко по-рано агенцията съобщи, че тези хора са били арестувани, но впоследствие се коригира. Предишният рекорд от 3313 задържани мигранти за един ден бе поставен миналия четвъртък.

Близо 22 000 мигранти и бежанци са влезли от Сърбия в Унгария на път за Западна Европа само от началото на този месец.

Кола блъсна трима мигранти, които вървели в тъмнината покрай главен път близо до южния унгарски град Сегед. Един от тях е починал в болница днес, а другите двама са тежко ранени. Злополуката е станала близо до мигрантския лагер Роске при сръбската граница.

На гара Келети в Будапеща двадесетина полицаи с хирургически маски и ръкавици блокираха достъпа до пероните за повече от 400 мигранти и бежанци с билети за Виена.

Около 3700 мигранти са влезли в Австрия от Унгария в сряда - най-голямата бройка от уикенда, съобщи говорител на австрийската полиция, цитиран от Ройтерс. Той заяви, че още хора ще дойдат през днешния ден, но отказа да прогнозира колко точно.


Австрийската национална железопътна компания О Бе Бе преустанови днес влаковите връзки с Австрия заради масирания наплив на мигранти. Тя обясни, че мрежата ѝ е била претоварена през последните дни заради огромния брой бежанци, които са се насочили към Германия. О Бе Бе съобщи, че няма да продава билети за дестинации в Унгария. Австрийската железопътна компания призова доброволците и автобусните компании да спрат да превозват мигрантите до нейните гари.

Министерството на вътрешните работи на Унгария предлага обявяванe на "кризисно положение" заради вълната от имигранти, считано от 15 септември, предаде "Ройтерс". Тази идея ще е първа точка в дневния ред на правителственото заседание следващия вторник. Така след 15 септември се предвижда армията да започне да охранява границата със Сърбия, а незаконното ѝ прекосяване вече ще е престъпление, което се наказва със затвор.


Освен това Унгария може за завърши изграждането на ограда с височина 3,5 метра по южната си граница със Сърбия още в началото на октомври, заяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, Янош Лазар. Първоначалният срок за завършване на оградата е бил 31 октомври. "Тази ограда с височина 3,5-4 метра може да е подходяща защита на страната особено ако от другата страна патрулират полицаи", каза Лазар.

В момента 2000 унгарски военни участват в учения при границата със Сърбия, чиято цел е да се подготвят да помагат на полицията при контролирането на огромния мигрантски поток. Очаква се на 22 септември парламентът да одобри закон, който разрешава на армията да помага на полицията на границата.

Германия

Тридесет и седем хиляди мигранти са влезли в Германия само през първите осем дни на септември, съобщи в четвъртък вицеканцлерът Зигмар Габриел. В реч пред Бундестага той прогнозира, че броят им за целия месец може би ще надхвърли 100 000.

Германия е регистрирала 450 000 бежанци от началото на годината до вторник. Само през август са били заведени 105 000 души. Германия очаква тази година 800 000 кандидати за убежище - четири пъти повече от миналата и рекорд за една година в Европа.

Близо 33 000 кандидати за убежище са пристигнали на централната жп гара в Мюнхен от началото на септември - колкото през цялата 2014 г., заявиха властите в Горна Бавария, цитирани от Ройтерс.

Само до 17 ч. вчера са пристигнали 4000 човека. От началото на годината на гарата са дошли над 100 000. Оттам новодошлите са откарвани в приемателни центрове на различни места в Германия.

Дания - Швеция

Датската полиция съобщи, че 3000 чужденци са влезли в страната от неделя до вчера. На полицаите е наредено да не спират мигрантите, идващи от Германия, предаде Асошиейтед прес, като цитира началника на полицията Йенс Хенрик Хьойберг. Датската полиция е взела това решение самостоятелно късно снощи, отбеляза Хьойберг. За момента няма реакция от страна на правителството.

Много от тези мигранти са се насочили към Норвегия, Швеция и Финландия, тъй като имат роднини в тези държави или смятат, че условията за кандидатите за убежище там са по-добри. Съгласно правилата на Европейския съюз хората, които търсят убежище, трябва да подадат молба в страната, в която са влезли на територията на ЕС.

Вчера датската полиция блокира магистралите и железопътните си връзки с Германия в опит да възпрепятства наплива на мигранти на север към Швеция. "Опитваме се да говорим с тях и да им кажем, че е наистина лоша идея да се ходи по магистрала", заяви говорител на полицията по повод решението на около 300 бежанци в сряда да тръгнат пеша по скоростния път, което стана и причина за затварянето му.

Освен това полицията в Дания настоя държавната железопътна компания да преустанови движението на всички влакове към и от Германия до второ нареждане. По информация на датските власти в сряда около 200 мигранти са отказали да слязат от два влака или да бъдат отведени в приемателни центрове, като вместо това са поискали да продължат към Швеция, където имат роднини или приятели.

Днес датските власти отвориха отново магистралата за Германия, която бе затворена в сряда, предаде Ройтерс. Остават обаче някои ограничения за трафика.

Същевременно премиерът Ларс Льоке Расмусен заяви, че Дания е готова да приеме 2800 от 160-те хиляди бежанци, намиращи се в момента в Италия, Гърция и Унгария, за чието пренастаняване в други страни от ЕС настоява Европейската комисия. Представеният по-рано през деня от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер план не предвижда квота за Дания, тъй като тя се присъедини към Европейския съюз при специални условия и не участва в някои общи политики.

В продължение на дълги години Дания приемаше повече бежанци на глава от населението в сравнение с повечето от останалите държави от ЕС.

Белгия

Белгийските имиграционни власти отчитат невиждан досега брой на получените молби за предоставяне на убежище, съобщават местни медии, цитирани от БТА. За август са били внесени 4621 молби, което е увеличение от 192,5 на сто в сравнение с миналата година.

Основната част от търсещите закрила са иракчани (2160), на второ място са сирийците (916), следват афганистанци (428) и сомалийци (211).

От Сирия до Норвегия през Русия отвъд Северния полярен кръг

Бежанци от Сирия влизат в Норвегия от Русия отвъд Северния полярен кръг, предаде ДПА. Норвежката полиция е регистрирала тази година на контролно-пропускателния пункт на границата с Русия в Стурског 220 кандидати за убежище. Тези хора са предимно от Сирия.

След като молбите им за убежище бъдат регистрирани, те биват откарвани със самолет в норвежката столица Осло, на около 1400 километра на юг.

За сравнение миналата година в Стурског са били регистрирани едва пет молби за убежище. 60-70 бежанци са влезли от Русия в Норвегия на велосипед, тъй като по договор между двете страни не се разрешава границата да се минава пеша.

Светлана Ганушкина, директор на руската неправителствена организация за подпомагане на бежанци Комитет за гражданска помощ, коментира, че арктическият маршрут е възможен, тъй като границата там не е строго охранявана и доста лесна за преминаване. Сирийците без особени проблеми могат да се сдобият с руска виза и да се качат на самолет за Москва, където да потърсят помощ от голямата сирийска диаспора в руската столица.

Цената на самолетния билет от Москва до арктическия град Мурманск, близо до границата с Норвегия, започва от около 100 евро.

Още по темата
Още от Европа