Бежанци няма, но МВР ще строи фургонни лагери за 10 млн. лева

Снимка: БГНЕС

МВР ще строи три фургонни лагера с капацитет за общо 3 хиляди души. Това става ясно обществена поръчка, обявена от силовото ведомство. Общата стойност на търга е 8.3 млн. лв. без ДДС. Парите са от фонд "Убежище, миграция и интеграция". Търгът е обявен на фона постоянните хвалби, че мигрантският натиск по границата е нулев, както и решението на парламента България да не приема обратно мигранти. Според най-актуалната справка на МВР през февруари у нас са задържани 96 чужденци.

Три лагера за 3 хил. души

Фургонни лагери ще има в Елхово, Малко Търново и Любимец, пише в поръчката. Най-големият ще е на ул. "Морава" 1 в Елхово. Става дума за имот от 27 дка. Там ще се разположат 204 спални контейнера за 1632 души. Вторият по големина лагер ще е в Любимец. Теренът му е 15.3 дка, върху които ще има 164 за общо 1088 души. Общо 45 контейнера за 280 души ще има в Малко Търново.

И на трите места фургонните лагери са в близост до други структури на МВР. Посочените адреси в Елхово и Малко Търново съвпадат с тези на местните дирекции на гранична полиция. В Любимец пък е посочен адресът на съществуващия в момента бежански лагер. Той е под контрола на дирекция "Миграция" в МВР. При откриването му през 2011 г. имаше капацитет от 300 души.

На кого му трябват

От обществената поръчка не става ясно защо на МВР му трябват още 3000 места за бежанци, при условие, че не може да запълни и сегашните 700, с които разполага. Толкова е капацитетът на домовете на дирекция "Миграция". Отделно от това обаче Държавната агенция за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са почти празни. В "Миграция" са настанени 139 души (19.9% от капацитета), а в домовете на агенцията – 380 човека (7.3% от капацитета).

От няколко години

За палаткови и фургонни лагери се говори от няколко години. Най-сериозно темата бе обсъждана през 2016 г. Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обяви, че държавата е готова да изгради такива лагери, ако мигрантският натиск се увеличи. Едно от местата, на които се планираше лагер, бе в елховското село Бояново. Плановете на властта обаче срещнаха сериозен отпор от местните, които на няколко пъти излизаха на протести. В крайна сметка МВР се отказа от намеренията си.

Инфраструктура

Лагерите, които ще се изграждат по сегашната поръчка, предполагат сериозно строителство на площадки за разполагането на фургоните, става ясно от документите. Контейнерите ще са с дължина 7 метра и тегло 2 тона. Вътре ще има две стаи с по две двуетажни легла. Отделно от това ще има тоалетни и бани в по-малки контейнери. Лагерите ще имат контролно-пропусквателни пунктове и терените им ще бъдат разделени с ограда на различни зони.

За какво ще бъдат ползвани, е отделен въпрос, но към момента по всичко изглежда, че планът е "да усвоим едни пари".

Споделяне

Още по темата

Още от България