Бежанци окупираха влак в Полша

Бежанци окупираха влак в Полша

Бежанци от Грузия и Русия превзеха във вторник пътнически влак в Полша, искайки да стигнат до Страсбург, където да се оплачат от лошите условия в специализираните центрове. На границата с Германия обаче те бяха принудително изведени от полицията след няколко часа преговори за доброволното им предаване, съобщиха световните агенции.

Инцидентът се разигра в югозападна Полша, където 230 бежанци, жители на Грузия, Чечения и Ингушетия, превзели празен влак на жп линията в полския град Легница. Те поискали от машиниста да ги откара до Страсбург, където да подадат жалба заради лошите условия на живот в полските центрове за временно пребиваване на преселници и заради това, че все още не им е даден официален статут на бежанци.

Окупаторите се добрали с влака до град Згожелец на границата с Германия, от където обаче не помръднали, тъй като съгласно полските закони лицата, които се намират в центрове за имигранти, но все още нямат статут на бежанци, нямат право да влязат без виза в страна от Шенгенската зона. Освен това никой от тях не си бил купил билет.

След няколко часа преговори полската полиция извела бежанците принудително, но без да използва сила, тъй като сред тях имало 60 деца, съобщи прессекретарят на Пограничната полиция на Полша Анна Галон.

Споделяне

Още от Свят