Бежанци продават на Женския пазар в София храна, дадена им като помощ

Сн. Архив

Мигранти изнасят храна, която получават в бежанските центрове в София, и я продават на Женския пазар, показа разследване на Нова телевизия. Става дума за кашкавал, сирене, консерви, кисело мляко.

Схемата за продажба на храни на Женския пазар работи от месеци, разказват търговци. Нова телевизия показа афганистанец, който единия ден продава кисело мляко, а на следващия е донесъл консерви. Той се води на отчет в центъра на Военна рампа.

Афганистанецът има три деца. Обяснил е, че те не ядат кисело мляко и по тази причина ги продава, каза директорът на центъра. Самият афганистанец посочи, че няма никакви пари, за да издържа семейството си. Не знае, че е забранено да продаде продуктите, които не използва.

На един бежанец дневно се дава храна за 4.20 лева. Разходите за изхранване на бежанците са трети по размер в центровете. Най-много пари се дават за охраната и плащането на комуналните разходи - отопление, вода и ток. Така издръжката на един мигрант излиза средно около 600 лева на месец, сочат данните на Държавната агенцията за бежанците.

В центъра на Военна рампа вече са взети мерки. Пакетите, които се раздават на мигрантите, се отварят за да не може хранителните продукти да бъдат продавани.

Според данните на Държавната агенция за бежанците през януари тази година 421 души от общо 14 държави са потърсили закрила и статут в България. На 34 души е предоставен статут на бежанец, а на 29 души – хуманитарен статут.  На 243 души е отказан какъвто и да е статут.

Само 4% от всичките 421 души са с висше образование. Най-много са с основно – 36%.

През цялата 2016 година статут са поискали 19 418 души, а през 2015 година – 20 391 души, сочат още данните на Агенцията за бежанците.

Споделяне

Още от България