Българският хелзинкски комитет обяви:

Бежанците и "Приятели на бежанците" са хора на годината

Калин Калпакчиев от ВСС и блогърът Иво Божков взеха вторите награди

Снимка: БХК

Бежанците, търсещи закрила в България, както и организираната във Фейсбук гражданска група, занимаваща се с благотворителни кампании "Приятели на бежанците", спечелиха наградата "Човек на годината", връчена във вторник (Международният ден на правата на човека) за шести пореден път от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Това реши журито с председател – шефът на БХК Красимир Кънев и членове – Татяна Ваксберг, Яна Тавание, Мими Фурнаджиева, Марин Бодаков, Петко Петков, Иван Бедров и Христо Комарницки.

Подгласници на победителите в конкурса станаха членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев и блогърът и журналист от сайта "Офнюз" Иво Божков. Трите специални награди за активист, журналист и вдъхновение на годината пък отидоха съответно при Диана Борлакова, журналиста от "Капитал" Зорница Стоилова и "Ранобудните студенти" заедно с протестиращите пред Министерския съвет.

По време на церемонията журито връчи и три специални поощрителни грамоти на председателя на фондация "Подарете книга" Благовеста Пугьова, на сдружение "Човеколюбие" от Пазарджик, както и на Радина Ралчева – активист за опазването на природата и деен участник в антиправителствените протести #ДАНСwithme.

Наградата на публиката, която бе определена чрез гласуване във Фейсбук, пък бе връчена солидарно на Иво Божков и Алберта Алкалай, номинирана заради работата ѝ по популяризирането на спасяването на близо 50 000 български евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война.

Номинирани в конкурса бяха общо 42-ма души и организации. Отличените трябваше да са допринесли за спазването на човешките права с действия и постъпки, които да са прецедент в правозащитната област, да имат потенциал да предизвикат обществено развитие, да се отличават с доблест, да са новаторски или творчески.

Наградата "Човек на годината" се връчва от 2008 г. насам, като първите ѝ лауреати бяха съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева. Те бяха отличени за свое решение, което бе прецедент в защитата на правата на хората с увреждания.

През 2009 г. призът взе учредителят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева, а през 2010 г. - тогавашният председател на Висшия адвокатски съвет адв. Даниела Доковска.

С "Човек на годината" през 2011 г. бе удостоен Съюзът на съдиите в България, който по това време водеше всекидневна битка за запазване на независимостта на съдебната власт от постоянните атаки на правителството на ГЕРБ и в частност от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Миналата година БХК отличи с наградата Протестиращия на Орлов мост заради активната гражданска позиция на хиляди защитници на българската природа, които месеци наред организираха протести и блокади на основни пътни артерии в София срещу поправките в Закона за горите, облагодетелстващи частния интерес на концесионера на Витоша – "Витоша ски".

Споделяне

Още по темата

Още от България