Бежанците искат в София, но местната власт е против

Докато бегълците от Сирия в Пъстрогор протестират, столичният кмет е притеснен от концентрацията им

Бежанците искат в София, но местната власт е против

Докато сирийските бегълци в Пъстрогор протестираха с искане да бъдат преместени в София, за да получат по-бързо официален бежански статут, Столичният общински съвет (СОС) и кметът Йорданка Фандъкова се обявиха против концентрацията на толкова много бежанци заради проблеми със сигурността. Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки дори поиска да се спре с откриването на нови бежански центрове.

Местната власт е обидена на централната и от факта, че от медиите научава правителствените решения за разкриване на нови лагери в София. Не е редно да се научава от медиите къде ще се настаняват чужденците, добре е да има комуникация между двете власти, защото Столичната община може да помогне с организацията, каза Николай Стойнев, зам.-председател на СОС от ГЕРБ.

В сряда правителството взе решение за откриване на още два центъра за бежанци – на "Военна рампа" и в район "Кремиковци", като по този начин удвои бежанските лагери, а броят на хората които могат да се нанесат в тях общо ще е около 5000 души, по думите на зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов.

Фандъкова призова за осигуряване на храна и здравна помощ, както и засилване на полицейското присъствие в районите, където са настанени бежанците, за да не се стигне до напрежение и инциденти с местното население.

Трети протест на бежанци, но този път в Пъстрогор

В четвъртък сирийските бежанци, настанени в транзитния център до свиленградското село Пъстрогор, излязоха на протест, съобщиха участници в демонстрацията пред Mediapool.

Цветлин Йовчев: Има голяма вероятност да получим пари от ЕК за бежанците

Има голяма вероятност България да получи финансова помощ от ЕК във връзка със засилващата се бежанска вълна от Сирия през Турция към България. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в четвъртък.

"Поставихме въпроса на политическо ниво и имаме конкретен резултат - признава се наличието на извънредна ситуация в България, Гърция и Кипър", коментира силовият вицепремиер след националното съвещание на МВР.

Още

Основното им искане е да бъдат преместени в София, тъй като там сънародниците им по-бързо получавали статут на бежанци.

Ситуацията в центъра в Пъстрогор е доста изнервена, защото капацитетът е максимум 270-300 човека, а от няколко месеца пребиваващите в лагера не падат под 500. Сред тях има и хора, които стоят там в очакване на отговор на молбата им за закрила към Държавната агенция за бежанците по 4-5 месеца.

Това е трети протест на бежанци у нас, след като подобни демонстрации вече имаше в центъра в Любимец по-рано този месец и в този в столичния кв. "Овча купел". В Любимец бежанците дори обявиха гладна стачка заради лошите условия на живот в центъра, който е от затворен тип.

Фандъкова: Столичани са притеснени за сигурността си

В същото време столичани, които живеят в близост до лагерите за бежанци в "Овча купел" и "Враждебна", а от вчера и на "Военна рампа", са притеснени за сигурността си, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на сесия на СОС.

Тя предупреди, че "концентрацията на бежанци в София крие големи рискове" и поиска засилване на полицейското присъствие в тези райони. На първо място най-големият риск е свързан със сигурността, каза Фандъкова. Тя цитира данни на МВР, според които има увеличение на битовата престъпност в тези райони, след пристигането на бежанците.

Според Фандъкова е важно да се осигури прехраната на бегълците и здравните грижи за тях, за да намалеят евентуалните престъпления.

Към момента най-много бежанци са настанени в центъра в жк."Овча купел". При капацитет от 800 души, там има 1026. Във "Враждебна" вече са настанени 400 души при капацитет от 500. От вчера е започнало настаняването на бежанци и в професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в местността "Военна рампа", веднага след като правителството е взело решението, като до момента вече има 50 души при капацитет 800, каза Фандъкова.

Притеснително по думите на кмета е, че не се информират предварително живеещите в кварталите за това какви хора се настаняват в центровете, за колко време, каква организация е създадена.

Засилване на полицейското присъствие

Допълнителни патрули на общинската полиция вече обикалят около бежанските центрове, съобщи Фандъкова и поиска МВР също да увеличи полицаите.

Освен това са разположени два денонощни патрула на общинската полиция в центъра на София, като от днес периметърът им е увеличен. Постоянна е охраната на Ларгото, поставен е автопатрул на площад "Бански" и Ларгото, има патрули в "Овча купел", "Враждебна".

Поставят се допълнителни съдове за отпадъци. Всичко това цели да се гарантират сигурността и спокойствието на столичани, каза Фандъкова.

Осигуряването на храната и здравните грижи за бежанците са ангажимент на държавата, а те са основни предпоставки за предотвратяване на напрежението с местното население в районите, където са настанени, посочи Фандъкова.

БХК призова за оставка ръководството на Агенцията за бежанците

Междувременно Българският хелзинкски комитет (БХК) разпространи в четвъртък своя позиция, с която призовава цялото ръководство на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да подаде оставка заради изключително лошите условия на живот в центровете на институцията. Повод за недоволството на правозащитниците е ситуацията в новооткрития лагер в столичния кв. "Враждебна".

"От настаняването си на 18.09.2013 г. бежанците са получавали доставка на храна едва два пъти, като и двата пъти тя е осигурявана или по линия на Българския червен кръст, или от частни дарения, от сирийската общност в България, от неправителствени и благотворителни организации и отделни граждани. В тези условия вече дни наред оцеляват бежанци от гражданска война, които в голямата си част са жени, майки с бебета, малолетни деца и хора с нанесени от войната наранявания. Бежанците разчитат на останалите им собствени средства. Някои от тях вече бяха успели да опитат и "гостоприемството" на местни търговци, продали им развалени хранителни продукти", пише БХК.

Организацията изразява своето категорично становище, че подобно отношение към бежанците съставлява не само пример за типичните напоследък за държавните ни институции бюрократизъм и безразличие към нуждите на хората, но и нечовешко и унизително отнасяне и проява на чиновническа нехуманност от най-висша степен.

"Неприемливи са оправданията на ръководството на Държавната агенция за бежанците, че са се оказали неподготвени за увеличаващия се брой на бежанците. Считаме на първо място, че пет хиляди души годишно не могат по никакъв начин да бъдат определени като "масов приток" на бежанци, особено в сравнение със съседните на Сирия държави, където броят във всяка една от тях надхвърля повече от половин милион души, или, други европейски държави, като например Унгария, която е приела от началото на годината повече от 15 000 бежанци", се казва още в позицията на комитета.

Според БХК "именно очевидният провал на ръководството на Държавната агенция за бежанците да осигури минимума от условия за подслон, лечение и храна на бежанците води до възникването на рисковете, които се внушават на обществото ни - болести, бедност и опити за бягство зад граница, но не защото бежанците ги "внасят" в България, а защото това е средата, която ние като държава им "осигуряваме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?