Бежанците на Идомени масово отказват да бъдат прехвърлени в лагери

Бежанците на Идомени масово отказват да бъдат прехвърлени в лагери

В събота само за няколко часа на остров Лесбос пристигнаха над 1 300 мигранти от турския бряг, докато нямаше фрегата на НАТО в Егейско море, а в петък при патрул на военноморските сили на Алианса влезнаха само 250 души, предимно сирийци.

Опозицията настоява да се изпратят гръцки военни сили по охрана на морската граница, но правителството на Алексис Ципрас отказва гръцка военна операция в Егейско море, както и участие на военни сили в помощ на бежанците, които остават на Идомени и то въпреки предложението да ги прехвърлят временно в лагери с добри условия, съобщи БНР.

Заместник военният министър Николаос Вуцис подчерта, че това правителство няма да използва натиск и сълзотворен газ срещу бежанците.

Положението на бежанците в Европа е още по-несигурно, смятат и хилядите мигранти, блокирани на Идомени, но се надяват на промяна в европейската позиция до сега.

В Европа съм от 20 дни, но не мога да си намеря безопасно място. Сега се боря с природата, а в Сирия се борехме с "Ислямска държава" и мисля, че сега е по-лошо. ИДИЛ има спиране, а природата - не, сподели Али от Сирия.

На пристанище Пирея, където и днес пристигат фериботи от гръцките острови, много малка част от бежанците приеха да се прехвърлят в отворените до събота 12 лагера. От Идомени категорично отказват преместване въпреки опитите, както на гръцките власти, така и на ООН, и на неправителствени организации да ги защитят от тежките условията на границата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа