Бежанците са увеличили престъпността в Германия с 10 процента

Бежанците са увеличили престъпността в Германия с 10 процента

За две години, между 2014-а и 2016-а година, в Германия са регистрирани с десет процента повече престъпления. Общо 92% от тях са дело на бежанци. Това сочи анализ на група криминалисти, поръчан от германското министерство на семейството, цитиран от БНР.

Данните бяха публикувани в навечерието на преговорите за съставяне на ново правителство. Консервативният блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите на Мартин Шулц ще седнат в неделя на масата за преговори за подновяване на голямата коалиция в Германия.

Една от основните теми на предстоящите разговори е бежанската политика. Мигрантският проблем разделя обществото, а нивото на престъпност сред пристигналите бежанци уплаши дори полицията. Най-фрапиращ бе случая от новогодишната нощ в Кьолн преди две години, когато полицията се опита да скрие масовите сексуални посегателства срещу жени. Те бяха извършени предимно от млади мъже от Северна Африка.

“Прави впечатление, че престъпленията се извършват предимно от млади мъже на възраст между 15 и 30 години. Освен това става дума за мигранти, които нямат никакъв шанс да получат закрила в Германия. На тях от самото начало им е ясно, че са нежелани и че няма как да останат тук“, коментира проф. Кристиян Пфайфер, ръководител на екипа криминалисти, изготвили анализа

Според криминалистите това е предпоставка за агресивно поведение, защото тези мъже са инвестирали не малки суми за своя нелегален път към Европа, а надеждите им за по-добър живот са попарени.

“Обяснимо е, че търсят отмъщение и е обяснимо, че насочват омразата си към местното население, което ги посреща с подозрения. Нелегалният престой в Германия освен това се финансира единствено чрез престъпна дейност - от дребно джебчийство до търговия с наркотици. Основният извод в анализа на криминалистите е, че икономическите мигранти от Северна Африка, предимно от Алжир, Тунис и Мароко, извършват значително по-често криминални престъпления в сравнение с бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан, които заради перспективата да получат закрила в Германия полагат усилия да се интегрират в обществото“, се казва в анализа, цитиран от БНР.

Според проф. Пфайфер важна стъпка в интеграционния процес е възможността за събиране на семействата на бежанци, които са получили временно право на пребиваване в Германия.

“Колкото повече жени има в семейството, толкова по-цивилизовано се държат мъжете“, казва той.

Правото, роднини на бежанци с временен статут също да получат убежище в Германия, е един от важните въпроси на преговорите за съставяне на управляваща коалиция. В момента пристигналите в Германия нямат право да водят и семействата си, но срокът на забраната изтича през март. Ангела Меркел трябва да се съобрази с мнението на консервативните си партньори от баварския ХСС, които са категорично против събирането на семейства на бежанци с временен статут отново да бъде разрешено. Социалдемократите настояват действащата в момента забрана да бъде отменена.

Криминалистът Кристиян Пфайфер обаче вижда още една възможност, която политиците трябва да използват - програмата за доброволно връщане в родните страни. Миналата година 21 хиляди души са били екстрадирани от Германия:

“Тази програма за сега не функционира така, както би ни се искало, защото държавите, от които идват икономическите мигранти, не искат да приемат гражданите си обратно. Но има и още нещо - след като тези хора нямат право да останат в Германия, ние можем да им предложим по-добра перспектива в родината им“, обяснява професорът.

Споделяне

Още от България