Бежанците търсят нови маршрути към ЕС – първите стигнаха Хърватия

Унгария използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращи имигранти

Хърватия обяви, че ще позволи свободното преминаване на мигранти през своята територия, след като хиляди бежанци, които бяха блокирани на затворената унгарско-сръбска граница, започнаха да търсят нови маршрути към Северна Европа. Първата група бежанци премина от Сърбия на хърватска територия в сряда, като местните власти съобщиха, че ще ги приемат и насочат към крайната им цел.

"Готови сме да приемем и да насочим тези хора - религията и цветът на кожата нямат никакво значение - за там, където очевидно искат да отидат... Германия, Скандинавия", заяви хърватският премиер Зоран Миланович.

След като Унгария блокира изцяло сухопътния маршрут на бежанците към ЕС, сега те се насочват с автобуси, ванове и коли към Белград или към Хърватия, за да преминат в Словения, Австрия и да достигнат до Германия.

Много бежанци заминават от град Прешево в Южна Сърбия за хърватския граничен град Шид.

Загреб се готви за подобен сценарий, като хиляди полицаи вече наблюдават източните ѝ граници, съобщават сръбски медии.

Има съмнения, че Румъния също така може да стане нов коридор за незаконните мигранти.

Напрежение по границата между Сърбия и Унгария

Все още стотици бежанци са блокирани на границата между Сърбия и Унгария, като напрежението е на път да ескалира. Унгарската полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращи мигранти, които настояваха да бъдат пуснати да влязат от Сърбия.

Стотици полицаи от силите за борба с безредици, подкрепени от специални части за борба с тероризма с бронирани машини и водно оръдие, са разположени срещу тълпа от мигранти при ГКПП Рьоске.

Мигрантите са от другата страна на оградата от бодлива тел, издигната от унгарските власти при границата със сръбския град Хоргош.

По-рано полицията съобщи, че агресивни мигранти са проникнали през оградата. Присъстващ на мястото представител на ООН обаче заяви, че няма признаци мигрантите да са минали през оградата.

Говорител на унгарското правителство бе заявил, че мигрантите са въоръжени с метални тръби и тояги. Репортери на Ройтерс не са видели въоръжени мигранти, но телевизионни кадри показаха как някои хора хвърлят предмети по полицията над оградата.

Репортери на Франс прес видяха, че полицията използвала сълзотворен газ и водно оръдие, след като мигрантите започнали да я замерят с камъни и бутилки.

На мястото имаше около 500 мигранти, от които около 300 участваха в сблъсъците с викове "свобода, свобода" на английски. Някои жени бяха застанали в предните им редици, издигнали над главите си бебета и малки деца в очевиден призив за милост.

Това е първият подобен случай, откакто Унгария затвори границата със Сърбия за бежанци в нощта на понеделник срещу вторник с аргумента, че трябва да защити външната граница на ЕС.

Сълзотворният газ и водното оръдие предизвикаха паника сред мигрантите от сръбската страна на оградата, сред които имаше много жени и деца, което принуди тълпата да се отдръпне от оградата, предаде Асошиейтед прес.

Много хора са с възпалени очи заради сълзотворния газ и получиха медицинска помощ от изпратени от Сърбия линейки. Един млад мъж е с окървавен крак.

"Избягахме от войни и насилие и не очаквахме такава бруталност и нечовешко отношение в Европа", каза Амир Хасан от Ирак, който беше вир-вода от водното оръдие и се опитваше да отмие сълзите си, предизвикани от газа. "Позор за вас, унгарци!", извика той, сочейки към унгарската полиция, която изстрелваше сълзотворен газ в тълпата.

Бежанци тръгват пеша от Австрия за Германия

В същото време близо 1000 кандидати за убежище, лагеруващи край австрийския град Залцбург, се отправиха към границата с Германия пеша, след като напразно чакаха да се качат на влак. За бежанците Залцбург беше отправна точка до Германия, но тази сутрин бяха спрени влаковете през границата и те решиха да вземат нещата в свои ръце. По-рано в сряда на жп гарата в Залцбург се събраха около 2000 мигранти. Много от тях прекараха нощта в подземен паркинг, очаквайки да бъдат превозени до Германия.

До понеделник голямата част от бежанците минаваха през Унгария и Австрия към Германия, която е крайната цел за повечето от тях. В сряда Германия обяви, че връща проверките и по част от границата с Франция, в района на източната област Елзас, след като в неделя направи същото и по границата с Австрия. Австрия също се присъедини към страните, които въведоха строг граничен контрол, като започна проверки по границите с Унгария и Словения, а Унгария вече подготвя издигането на ограда и по границата с Румъния.

Все по-затягащият се граничен контрол и разправиите около предложението на Европейската комисия за разселването на 160 000 бежанци от най-засегнатите страни показаха дълбокото разделение в Европа по бежанската криза. Взетите мерки на национално ниво обаче не спират имигрантския поток. Стотици бежанци са окупирали и международната автогара в Истанбул с надеждата да достигнат до България и Гърция. Според турски медии около 2 хиляди души са в очакване да потеглят към западните граници на Турция, но полицията не разрешава на автобусите да потеглят.

Границите се затварят, но потоците не спират

Кризата се изостри, след като във вторник Унгария обяви извънредно положение в района около сръбската си граница, която е изцяло преградена и охранявана от стотици полицаи и военни. Бе блокирана железопътната линия, която минава близо до граничния пункт Рьоске, използван от десетки хиляди имигранти, за да влязат в свободната Шенгенска зона на ЕС.

Мерките не спряха бежанския поток. В сряда сутринта унгарската полиция съобщи, че е задържала 367 мигранти, влезнали нелегално. Вече са стартирали и първите разследвания на задържани по обвинения в нарушаване на закона за границата, влязъл в сила на 15 септември.

В сряда Австрия стана поредната страна, която въведе строг граничен контрол. Засега той се отнася само за границите с Унгария и Словения, но според уведомителното писмо до ЕК, може да бъде разширен по границите на страната с Италия и Словакия. Словения също обяви, че ще установи временно контрол по границата си с Унгария

Министърката на вътрешните работи на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер каза, че сирийците и други хора, за които има заплаха в родината им, могат да продължат да подават молби за убежище в Австрия. Те ще могат да пътуват и за Германия, както е било и досега, добави тя.

Австрийската полиция съобщи, че двете основни гари в столицата Виена са препълнени с бежанци, а централната гара в Залцбург вероятно ще трябва да бъде затворена.

Налагането на временни ограничения по границите противоречи на правилата за свободно движение на хора, предвидени в Шенгенските споразумения.

Правителството на Виктор Орбан в Унгария също няма намерение да спре с мерките за ограничаване на достъпа на бежанци.

Унгарски войници, полицаи и инженери започнаха днес подготовката по издигането на ограда от бодлива тел по границата с Румъния, като продължение на металните заграждения, вече установени по границата със Сърбия, съобщи Ройтерс.

Репортер на агенцията на пресечната точка на границите между Унгария, Сърбия и Румъния видял инженери да маркират трасето на бъдещата ограда. Десетина войници и полицаи също присъствали.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че страната му е решила да започне подготовка за построяване на ограда по границата с Румъния, в случай, че мигрантите, блокирани на сръбско-унгарската граница, се опитат да влязат в Унгария през Румъния.

Разделение в Европа

Германски министър призова да бъдат налагани финансови санкции на нежелаещите да поемат своя дял от мигранти. Страни от Централна и Източна Европа, които са против задължителните квоти, реагираха бурно. Чешки представител обяви, че Берлин отправя "кухи заплахи", а Словакия каза, че ако се стигне до такива санкции, това ще е "краят на ЕС".

Централноевропейските правителства обвиняват Германия и други по-отворени към имигрантите страни, че така окуражават все повече хора от Северна Африка и Близкия Изток да търсят убежище в Европа.

Граничната агенция на ЕС съобщи, че повече от 500 000 бежанци са пристигнали в ЕС през тази година, докато за цялата 2014 година те са били 280 000.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?