Безизходица: Камарата на общините няма да подкрепи нито Брекзит без сделка, нито плана на Мей

Джон Макдонъл

В Камарата на общините няма мнозинство за излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, заяви министърът на финансите от правителството в сянка на лейбъристите Джон Макдонъл, цитиран от Ройтерс.

"Смятам, че голямо мнозинство е против всичко, което напомня на Брекзит "без сделка"," каза той, но добави, че няма и мнозинство, което да подкрепи предложеното от премиера Тереза Мей споразумение.

"Не може да продължаваме така. Просто не може да продължаваме с тази нестабилност в правителството, ден след ден и понякога час след час", каза той пред конференция на "Ройтерс нюзмейкърс".

Макдонъл предрече, че ако парламентът отхвърли плана на Мей, тогава в Камарата ще започне "война на изтощение" за внасянето на поправки в текста и несигурността ще продължи.

По въпроса дали лейбъристки депутати ще подкрепят проектоспоразумението той припомни, че преди време петима негови съпартийци са подкрепили консерваторите, но според него този път партийната дисциплина ще бъде спазена.

На фона на вътрешната съпротива срещу плановете на Тереза Мей все още няма гаранции и дали самият ЕС ще подкрепи проектоспоразумението на насрочената за неделя в Брюксел решаваща среща на високо равнище. Испанското правителство вече заплаши да не го приеме заради проблема, възникващ около статута на Гибралтар. Мадрид иска споразумението да не се отнася за тази спорна територия, която Испания смята за своя. А Лондон заяви, че споразумението "няма да изключва Гибралтар или която и да е друга британска територия". Така двете правителства отново тръгват към сблъсък по въпроса.

Освен това не е готов и вторият документ, който задължително трябва да бъде приет в неделя и да залегне в политическо изявление към споразумението за оттеглянето на Великобритания. Става дума за рамката на бъдещите отношения ЕС-Великобритания.

Преговорите по рамката продължават и за петък е насрочено ново заседание на представители на двете страни, съобщи в сряда заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Заради много важните събития председателят на ЕК Жан-Клод отменя пътуването си до Испания, насрочено за утре и вдругиден, и остава в Брюксел, допълни говорител на комисията. По-късно в сряда е предвидена среща на Юнкер с британския премиер Тереза Мей.

По думите на Домбровскис до неделя е срокът да бъде договорена рамката на бъдещите отношения. По думите му ЕК е денонощно на разположение за предприемането на необходимите действия.

В сряда, преди да замине за Брюксел, Тереза Мей отново говори пред парламента, като общо взето повтори тезите си от миналата седмица.

Та каза, че все още се водят преговори за политическа декларация за бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Мей заяви, че ако до края на планирания преходен период през 2020 г. няма цялостна сделка за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, има три варианта за избягване на "твърда" граница в Северна Ирландия: т.нар. предпазен механизъм, удължаване на преходния период или "алтернативни договорености".

"Продължаваме да преговаряме за тези бъдещи отношения, за да постигнем добрата сделка, която смятаме, че е правилна за Обединеното кралство", каза тя пред парламента.

Мей заяви, че ако парламентът отхвърли нейното проектоспоразумение за Брекзит, тогава Великобритания може въобще да не напусне ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Депутатът Андрю Росиндел от Консервативната партия на Мей призова министър-председателката да промени курса и да пререже "пипалата на ЕС върху нашата скъпа островна държава".

Мей заяви пред парламента, че иска "близки търговски отношения с ЕС" след Брекзит. Тя предупреди, че ако парламентът отхвърли нейната сделка, това може да означава "още несигурност, още разделение или може да има риск въобще да няма Брекзит".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа