Безконтролното възобновяване на стари дела противоречи на правото на достъп до съд

Възможността на прокуратурата в България да възобновява безконтролно стари дела противоречи на член 6 от Конвецията за защита правата на човека – право на справедлив процес. Трябва да има срокове, в които делата могат да бъдат възобновявани, а лицата да могат да обжалват това възобновяване. Това е записано в решение от 3 април на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по жалба на българската гражданка Мария Филева срещу държавата, съобщи "Правен свят". Обезщетението, което трябва да ѝ бъде изплатено от хазната, е 4800 евро.

Филева е бивша служителка в поземлената комисия в Асеновград, а от 1999 г. до 2005 г. е разследвана за злоупотреба със служебно положение. През 2005 г. обаче прокуратурата прекратява разследването срещу нея, а жената завежда дела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и праща жалба да Съда в Страсбург.

Следва моментален ответен удар от страна на държавното обвинение, което решава да възобнови прекратеното разследване срещу Филева и в резултат на това през 2008 г. - 9 години след началото на разследването, Филева получава едногодишна условна присъда.

Това възобновяване на разследването обаче е направило и невъзможно търсеното обезщетение от Филева, защото съдът отхвърля нейния иск, именно с мотива, че делото е било възобновено. Съдът в Страсбург е категоричен, че жената е била лишена от правото си на достъп до съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа