Безмитен бензин ще зареждат само напускащите страната коли

Безмитен бензин ще зареждат само напускащите страната коли

Влизащи в България автомобили няма да имат право да зареждат на безмитните бензиностанции, това ще могат да правят само моторни превозни средства, които напускат страната. Това предвижда проектозакон за безмитната търговия, който ще е готов до края на юни, съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол в петък.

В проектозакона е регламентирана дейността на всички обекти за безмитна търговия на граничните пунктове. Предвижда се да се инсталират камери с 24-часов режим на работа и дълъг срок на съхранение на информацията, записана на тях, каза допълни Орешарски.

В момента зареждането с течни горива на териториите на свободните зони става по ред и условия, определени в правилника за прилагане за Закона за акцизите и правилника за прилагане на Закона за ДДС, както и при спазване на разпоредбите на правилника към Закона за митниците.

Наливането на бензин и дизел там се смята за износ и съответно платеният акциз се възстановява, а за начисления ДДС право на данъчен кредит възниква само когато шосейните превозни средства извършват международен превоз и напускат страната, или преминават транзит през нея.

Това се установява с копие от международна товарителница, в която се вписват количеството и видът на горивото, с което се извършва зареждане, както и с копие от ТИР-карнета, посочи Орешарски пред депутатите.

Тези документи се заверяват от митнически органи и така са налице гаранции, че акциз и ДДС се възстановява единствено и само при зареждане на горива, които извършват международен превоз и напускат страната или преминават транзит, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?