Безмитната търговия се завръща, твърдят нейни защитници

Безмитната търговия се завръща, твърдят нейни защитници

Асоциацията на безмитните оператори, чиито магазини и бензиностанции бяха затворени през миналата година, подхвана в четвъртък нова кампания в защита на безмитната търговия. От асоциацията се аргументират с очаквано решение на европейския омбудсман по тяхна жалба и с данни, че въпреки затварянето на безмитните търговски обекти, контрабандата по българските граници не само не е намаляла, а нараства.

Радостин Генов, който в един и същи ден даде телевизионно интервю като председател на Асоциацията на безмитните оператори, а след това – пресконференция като председател на неправителствената организация "Сигурност и развитие", изрази увереност, че новото правителство ще има възможност да поправи допуснатата грешка и българските безмитни обекти, бензиностанции и магазини, ще заработят отново от края на тази година.

В интервю за бТВ Генов разказа за започнатото от европейския омбудсман Диамандурос разследване по жалба на асоциацията.

"То е ясно посочено като позиция и то е защо Европейската комисия е използвала неверни данни, дискредитиращи данни, без да имат никаква доказателствена стойност тези данни, и това по същество е довело до натиск върху българското правителство за затваряне на безмитните обекти, безмитни бензиностанции и магазини", каза Генов.

Според него разследването по жалбата на българската асоциация е прецедент в практиката на европейския омбудсман, който е преценил, че представените от нея факти "са действително точни, ясни и категорични, и тотално опровергават решението, което предприе българското правителство".

Радостин Генов попита "защо, след като българските безмитни обекти бяха виновни за всичко, след тяхното затваряне днес държавата не може да овладее избухналата контрабанда". Като пример той посочи широкото разпространение на цигари без бандерол, както и продължаващата в района на Хасково и Свиленград продажба на горива на значително по-ниски от официалните цени.

България е страната с най-много контрабанда в сравнение с всички страни - външни граници на Европейския съюз, заяви Генов, като се позова на маркетинговото изследване "Загуби за бюджета на ЕС от контрабандата през югоизточната граница на Съюза, контролирана от България". Оценки на експерти показват, че годишно България губи от контрабанда на цигари над 200 млн.лв., а от контрабандата като цяло - над 1 млрд. и половина лева.

Според Генов причината за проблемите на държавата в тази област се крие не в липсата на достатъчен административен капацитет, а поради отсъствие на решителност от страна на управляващите да нанесат категоричен удар срещу контрабандистите.

Консултантът по митническо и данъчно законодателство в ЕС Конър Фоли смята, че сред основните проблеми на България е това, че прекалено много се обръща внимание на установяване на престъплението и не толкова на разследването и повдигането на обвинения. По думите му при нас граничните служби имат по-скоро функция на "спирачки" на престъпленията. Според Фоли трябва да се интегрират действията на гранична полиция с тези на следствието, за да се засече произходът на контрабандата и да се събират повече доказателства, чрез които наказателният процес ще има по-голям ефект.

Радостин Генов декларира, че за него и за собствениците на безмитни обекти по сухопътните граници е въпрос на чест и затова те щели да водят "тази война до край".

"Сигурни сме, че ще успеем, заедно с помощта на отговорните български политици, защото лично аз и моите колеги никога няма да забравим сълзите в очите на стотици хора, които ... най-обикновени пчелички, които създадоха този пазар и чийто живот беше тотално променен заради безотговорни политически решения", заяви председателят на Асоциацията на безмитните оператори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?