Безмитните магазини са най-голямата контрабандна мрежа в България

Безмитните магазини са най-голямата контрабандна мрежа в България

Безмитните магазини и българското изобретение, наречено безмитни бензиностанции, на практика представляват легална форма на корупция и са най-голямата контрабандна мрежа в страната. Това посочи директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов във вторник, когато сътрудници на центъра представиха изследване за граничните нарушения и престъпления.

По официални данни само за една година продадените през безмитните магазини акцизни стоки са се увеличили с 91%, без да има нарастване на броя на преминаващите границата пътници. Продажбите в безмитните бензиностанции на петролни продукти – дизел, например, са се увеличили двойно, показва още проучването.

След безпрецедентен лобистки натиск на безмитните търговци, безмитните магазини и бензиностанции бяха оставени на външните за ЕС български граници, включително сухоземните.    

„Тези магазини и особено бензиностанции на практика могат да бъдат определени като най-голямата контрабандна мрежа в страната, която не се преследва от компетентните държани органи”, отбеляза Шентов.

„Трябва да се има предвид и друг проблем – въздействието на тези процеси върху общностите в граничните райони. Когато в една дейност са заети хиляди хора – например в трафика на акцизни петролни продукти, това създава корупционна и контрабандна среда, която топи доверието в институциите и поддържа един пресметнат институционален хаос”, каза още той.

Според Шентов затварянето на безмитните магазини и бензиностанции по външните сухопътни граници на България ще подобри съществено средата за правоприлагане в граничните райони. „Подобна стъпка ще бъде реален тест за политическата воля на правителството”, добави той.

От изследването на ЦИД става ясно още, че най-разпространеното престъпление в граничните райони е нелегалното преминаване на хора през границата – повече от две трети от случаите. Второто по честота е контрабандата на стоки и наркотици, което обаче нанася най-големи икономически щети.

Сътрудникът от центъра Димитър Марков обясни, че най-много са нелегалните преминавания от Турция. Незаконното влизане в страната се преследва от закона, като компетентни са районните съдилища.

„Например в районен съд Свиленград делата за нелегално преминаване са най-много на брой в сравнение с останалите дела, което води до по-висока натовареност на този съд”, каза Марков. Изследването установило, че незначителен брой от заловените лица стигат до наказателен процес и осъдителна присъда. Много от тях се възползват от правото си да поискат убежище веднага след като бъдат заловени от граничните власти, което прави им дава нашата конституция.

Споделяне

Още от България