Безмитните оператори поискаха Велчев да им поднови разрешителните

От днес безмитните оператори започват да подават редовните си молби за подновяване на разрешителните за дейност, съобщи председателят на браншовата асоциация Радостин Генов. Съгласно Закона за акцизите, такива молби се подават два пъти в годината - през януари и в началото на юли.

Според Генов, цитиран от БТА, днес трябва да бъдат подадени две молби на безмитни оператори до финансовия министър за подновяване на разрешителните

Преди повече от месец финансовият министър Милен Велчев обяви, че ще закрие безмитните магазини като мярка за борба с контрабандата и сивата икономика. След около седмица стана ясно, че за да го направи, трябва да се промени Закона за акцизите, където е разписана дейността на безмитните оператори.

На няколко пъти Велчев заявяваше, че е твърд в намерението си и ще предложи тази поправка в закона на правителството. Това обаче не е станало и досега.

Същото бе становището на Велчев и след срещата му с безмитните оператори по тяхна молба, на която по инициатива на собствениците на безмитни магазини бе договорено да се създаде работна група.

Още вчера от асоциацията се оплакаха, че напоследък срещали трудности и при проверките на данъчните. Според поправка в наредбата за касовите апарати, валидна от началото на тази година, касовите бележки трябва да се издават само в левове е стотинки. Радостин Генов обясни, че това не можело да се прилага от безмитните оператори, защото те оперирали и с валута. По думите му, напоследък зачестили санкциите срещу тях точно по този текст от наредбата.

Вчера от името на асоциацията е било внесено официално питане до главния данъчен директор Николай Попов как безмитните оператори да прилагат разпоредбата, без да са в нарушение.

На днешния брифинг Генов каза още, че очаква да бъдат разкрити вежду 4 и 7 временни гранични пункта през следващата година, заради олимпийските игри в Гърция. Това трябва да бъдат пунктове не само по границата с Гърция, но и по сръбската, македонската и особено румънската граница, където се очаква значително увеличение на потока от пътници.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?