Безнаказаност за прокурорите, отказали да разследват убиеца на Виола

Цацаров ги разкритикува, че не работят добре, проверка установи противното

Безнаказаност за прокурорите, отказали да разследват убиеца на Виола

"Меко казано, неизпълнение на служебни задължения". "Въпросът е, ако ние, а и не само ние, си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това".

Така преди почти две години главният прокурор Сотир Цацаров оцени работата на четирима прокурори от Софийската районна прокуратура – Дияна Векилова, Велин Воденичаров, Валери Василев и Валентин Филипов. Думите бяха казани няколко седмици след жестокото убийство на 29-годишната Виола Николова от приятеля ѝ Стефан Станев. Поводът – проверка на работата на прокурорите по жалби срещу Станев. Четиримата бяха отказали да започнат разследване срещу него. Наскоро Върховният касационен съд го осъди окончателно на 22.5 години за убийството на Николова.

"Всеки трябва да носи отговорност за делата си - затова цитирам имената на колегите. Санкции ще има, всеки трябва да изпълнява задълженията си така, както повелява законът", каза тогава Цацаров.

Въпреки обещанията му четиримата прокурори, отказали да разследват Станев, така и не бяха наказани. Това става ясно от отговор до Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Азбучни истини

Повод за негативните оценки на Цацаров от лятото на 2017 г. бяха отказите на четиримата обвинители да разследват Станев по жалби на бившата му съпруга Благовеста Пенева и семейството ѝ. Бяха подадени общо 5 жалби за закани за убийство и заплахи. Само по една от тях бе образувано разследване и то пет дни след убийството на Виола.

"Искам да се обърна към цялата съдебна система и по-конкретно към всички госпожи и господа, които от 2015 г. до ден днешен напълниха нощния ми шкаф с ОТКАЗИ. Аз не разбирам от право, нито съм длъжна да наизустявам и да уча право, от което за мен произтича следната проста логика на една "неправист" жена: От всички документи, постановления и откази, които получих от вас, УСТАНОВИХ, че вие сте загубили уникалното за човечеството умение да се изразява свободно и разсъдливо", написа тогава Пенева във фейсбук.

След проверката за свършеното по жалбите ѝ Цацаров обяви, че разследване е отказвано, включително и с абсурдния мотив, че Станев не подлежи на наказание, тъй като в миналото се е лекувал в психиатрична клиника.

"Азбучна истина е, че невменяемостта не е заболяване, а правен термин, азбучна истина е, че невменяемостта се установява само към момента на извършване на престъплението, както и практическа истина е, че това се установява със съответни експертни знания. Ако прокурор установи, че психическо заболяване само по себе си обосновава невменяемост, това е доста странна конструкция", заяви главният прокурор. Автор на това заключение, спечелило критиката на Цацаров, е прокурорът Велин Воденичаров.

Грешката е изключение

Прокурорът Воденичаров не е наказан заради отказа си да образува разследване срещу Станев, става ясно от отговор на районния прокурор на София Радослав Димов. Наказание не е наложено и на колегата му Дияна Векилова. Работата на двамата е проверена, но, противно на установеното покрай случая с Виола, се оказва, че те работят добре.

"Видно от доклада на проверяващите, констатираните нарушения при изпълнение на служебните задължения от прокурорите Векилова и Воденичаров не са от вид, за който се носи дисциплинарна отговорност. Същите са с инцидентен характер и представляват изключения на фона на общата им работа. Районният прокурор на София, съобразно своите правомощия и констатациите от ревизията, е обърнал устно внимание на прокурорите Векилова и Воденичаров да не допускат занапред нарушения при изпълнение на служебните си задължения", пише в отговора на Димов.

По сходен начин се развиват събитията и при другите двама обвинители, Филипов и Василев, макар че на тяхната работа е извършена допълнителна проверка. Прокуратурата я нарича "цялостна ревизия". Тя обхваща цялата 2016 г.

За работата на Филипов е установено, че "в повечето случаи внесените от него осъдителни актове завършват с осъдителни съдебни актове или споразумения", което е добра атестация. Освен това повечето осъдителни присъди са били потвърдени и при обжалване пред горна инстанция.

Изводът на проверяващите е: "Предвид това е било преценено, че спрямо същия не следва да се предприемат дисциплинарни мерки".

Вместо това на прокурора се препоръчва да спазва по-стриктно законовите срокове и да пише по-задълбочени мотиви, независимо че и досегашните са правилни в крайна сметка.

Единственият, за когото е установено някакво нарушение, е прокурорът Василев. Първо, проверяващите стигат до извода, че по част от преписките си се е произнасял "лаконично-бланково". Още през лятото на 2017 г. Цацаров заявява, че едно от постановленията за отказ на разследване е като телеграма. Проверяващите пък установяват: "При част от преписките произнасянето му е при непълнота на доказателствения материал, липса на процесуална активност на наблюдаващия прокурор и др.". Проверка на Василев е правена и от инспектората на Висшия съдебен съвет, който установява нарушение - действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт.

От това обаче не следва нищо, защото междувременно прокурорът се разболял тежко. И в момента продължава да е в отпуск. "Предвид това дисциплинарно производство спрямо него следва да бъде инициирано в негово присъствие", пише в отговора на прокуратурата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?