Безобразията в научния фонд продължават със скъпи консултантски договори

Над 180 000 са потънали във фирми, дублиращи работата на служителите

Безобразията в научния фонд продължават със скъпи консултантски договори

Две години и половина след скандала с нагласеното финансиране на проекти от фонд "Научни изследвания", одитен доклад на образователното министерство разкрива, че безобразията не са загърбени. Този път става въпрос за разхищаване на бюджетни средства тъй като управата на фонда е сключвала договори за счетоводни, правни и други услуги с външни лица и фирми, при положение че за същата дейност плаща заплати на свои служители.


Одитът, с който Mediapool разполага, обхваща периода от началото на 2013 г. до края на 2014 г., а заключението на одиторите е, че сключените договори за външни услуги на стойност 181 376 лева представляват "неикономично и неефективно разходване на бюджетни средства". Освен това е допускано 100% авансово плащане, което е предпоставка за некачествено изпълнение на услугите, посочват одиторите.


72 000 лева за зле извършвано счетоводство

От одита става ясно, че за главен счетоводител на фонда е назначен човек без конкурс, който освен това не отговаря на изискването за петгодишен опит в областта на счетоводството. Вероятно заради това управата на фонда сключва договор и със счетоводна фирма.

От октомври 2013 до октомври 2014 година счетоводното обслужване на фонда е извършвано от фирма "Рис одит" ЕООД. Предметът на договора е: "Пълно счетоводно обслужване, организация и провеждане на вътрешен контрол на отчитането на предоставените на бенефициентите средства".

Възнаграждението съгласно договора е 72 000 с ДДС или 6 000 лева месечно. През октомври 2014 година става ясно, че счетоводната фирма не си върши добре работата, заради което приключването на финансовата година е под въпрос. Не е ясно обаче защо, въпреки проблемите, фирмата е получавала месечните си хонорари.

След прекратяването на договора с "Рис одит" през октомври 2014 г. е сключен договор с фирма "Акаунтис" със сходен предмет на договора - "Одит на извършените разходи по проекти" на стойност 36 000 с ДДС за една година.

Фондът щедро сключвал договори за юридически услуги

Сключени са били и договори за адвокатски услуги с две различни кантора. В същото време фондът разполага с щатна бройка за юрисконсулт, който обаче е в дългосрочен отпуск по болест. Става въпрос за бившия управител на фонда Христо Петров – едно от главните действащи лица в скандала по източването на фонда с нагласените конкурси. Въпреки разкритията от края на 2012 и началото на 2013 година Петров се завърна на мястото си на юрисконсулт, след като уж бе уволнен за назидание като управител на фонда.

И така, докато Петров е в дългосрочен отпуск по болест, управата на фонда не се е възползвала от опцията да назначи служител по заместване или на срочен трудов договор и вместо това е платила 16 700 лева за правни услуги през 2014 година.

Освен това фондът е плащал и по-малки суми за еднократни юридически консултации, в това число и устни.

Отделно по друг договор за 12 000 лева фондът е получавал консултации по прилагане правото на ЕС за държавна помощ и за подготовката на конкурсната документация.

18 000 лева за препоръка персоналът да се обучава регулярно и извън София

Платени са и близо 18 000 лева на "Ийст юръп консултинг" за изготвяне на анализ за нуждата от обучение на служителите на фонда, като в последствие се оказва, че анализът обхваща по-малко служители от договореното.

Анализът завършва не с конкретни планове за обучения, а с препоръка те да бъдат регулярни, организирани в смесени групи и да се провеждат извън София.

Сайтът на фонда обгрижван от двама служители и фирма

Без да е нищо особено, сайтът на Фонд "Научни изследвания" е вероятно един от най-обгрижваните в държавата или поне това сочат констатациите в одита.

Управата е сключвала дублиращи се договори за пиар и администриране на сайта на фонда.

Освен, че има двама служители, в чиито задължения влиза администриране на сайта и медиен мониторинг, фондът сключва и договор за пиар услуги на 2 юни 2014 г. с "Агенция Инсайт" ЕООД на стойност 19 000 лева без ДДС. В договора отново влиза като задължение поддръжката и информационната политика на уеб сайта.

Основният предмет на договора всъщност е изготвянето на комуникационна стратегия на фонда, но въпросната стратегия така и не е предадена.

Поддръжката на компютрите също е възложена на външен изпълнител, макар че фондът има служител, който отговаря за това.

През ноември 2014 година фондът сключва договори с две фирми – със "Станкос ПС Съпорт" за абонаментна поддръжка на компютрите и видеонаблюдението на стойност 1300 лева и с "Дъ Нет" ЕООД на стойност 9 178 лева за еднократно мрежово оборудване и включване на кабели, тестване на локалната мрежа, проверка за шпионски софтуер и др.

При толкова щедро пръскане на държавни средства за външни услуги не учудващо, че през 2014 г. фондът превишава с 85 764 лева утвърдените си разходи за административно обслужване, които надхвърлят 1 млн. лева.

През одитирания период фондът сменя четирима управители – Христо Петров, Владимир Овчаров, Валери Коцовски и Николай Христов, като последният оглавява фонда от април 2014 година.

Просветното министерство е в "изчаквателна позиция"

Миналата седмица просветния министър Тодор Танев потвърди за "смущаващи" констатации в одита на научния фонд в отговор на питане на депутат от Патриотичния фронт по време на парламентарния контрол.

Танев обаче посочи, че констатациите се оспорват от управителя Николай Христов, поради което се налагала "допълнителна външна експертиза".

Председателят на Изпълнителния съвет на фонда проф. Венелин Енчев обаче смята, че става въпрос за умишлено отклоняване и присвояване на средства, както и за опит констатациите да бъдат потулени, заради което е подал сигнал до прокуратурата.

Танев вече даде заявка, че мисли за промени в структурата и организацията на научния фонд, но все още не е оповестил официално намеренията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България