Безпартийният бизнесмен Андрей Киска бе избран за президент на Словакия

Андрей Киска

Милионерът и филантроп Андрей Киска, новак в политическия свят, спечели категорично втория тур на президентските избори в Словакия благодарение на отказа на словаците страната им да бъде управлявана от една единствена партия - Смер-СД (Смер-Социална демокрация) на победения кандидат и премиер на Словакия Роберт Фицо, съобщи Франс прес.

Киска спечели с 59.4% срещу 40.6% за Фицо. Новият държавен глава ще поеме поста на 15 юни от Иван Гашпарович, който след два мандата начело на Словакия нямаше право да се кандидатира за трети.

"Искам да благодаря на избирателите, които ми дадоха този мандат. Ще изпълня всички обещания, които съм направил", заяви 51-годишният Киска на пресконференция в Братислава.

"Обещах да бъда президент на всички граждани, ще работя, за да обединя и мотивирам хората, за да можем да бъдем горди със своята страна, за да се чувстват хората добре тук", допълни той.

Бившият кредитен магнат Киска, станал впоследствие филантроп, е безпартиен центрист и евроентусиаст. Той привлече около 4 милиона избиратели с имиджа си на благодетел, останал извън корупционните скандали, които разтърсиха политическата класа през последните години, посочва Франс прес. Той е първият президент без комунистическо минало, откакто Словакия получи независимост през 1993 г.

"Държа да поздравя г-н Киска за избирането му на президентския пост", заяви по-рано тази вечер премиерът Роберт Фицо пред журналисти.

"Сега ще си дам няколко дни време, за да направя анализ на ситуацията", допълни той и отказа да отговори на журналистическите въпроси.

Споделяне

Още от Свят