Безплатен интернет в парковете и театрите на 50 общини с европари

Безплатен интернет в парковете и театрите на 50 общини с европари

До 50 общини ще могат да имат безплатен безжичен интернет на публични места - паркове, театри, библиотеки, с финансиране от Европейската комисия. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски при представянето на проекта за единен електронен достъп до данни за съществуваща телекомуникационна инфраструктура.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще обяви условията за кандидатстване през септември.

Безплатният интернет повишава стандарта на живот, дава възможност децата да получат по-добро образование, на работниците да си намират лесно работа, а на фирмите да предлагат своята продукция, каза Геновски.

Средствата по проекта се отпускат от оперативна програма "Добро управление".

Целта на проекта - "Изграждане на ГИС базирана електронна платформа "Единна информационна точка" е да обедини информацията за комуникационната инфраструктура в селищата.

Тази информация ще пести време на инвеститори и строители при правене на мрежи за доставка на интернет.

Проектът е ще от полза и за хората, защото ще намали копаенето на улици и правенето на още шахти, каза Иван Марков.

Гергана Паси, обявена като цифров шампион на България за ЕС, призова общините да кандидатстват за финансиране възможно най-бързо за да бъдат одобрени.

Споделяне

Още от IT

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?