Безплатна медицинска помощ за военните от задграничните мисии

Всички военни от задграничните контингенти вече ще получават безплатна медицинска помощ за планово лечение, съобщи във вторник началникът на Военно медицинска академия (ВМА) бригаден ген. Стоян Тонев. Досега за българските военни зад граница безплатна беше само спешната медицинска помощ, уточни той, цитиран от Дарик радио.

Във вторник ген. Тонев представи 5-членния медицински екип на ВМА, който заминава за Афганистан в рамките на миротворческата операция на НАТО. В началото на ноември още два български медицински екипи ще заминат за Кабул, където ще работят в немска военно полева болница.

Ръководител на първия екип от петима души, който занимава в четвъртък за Кабул, е майор д-р Александър Парашкевов, отличен за професионалната си реакция след инцидента на 27 декември м.г. в Кербала, при който след терористично нападение срещу българската база "Индия" загинаха петима наши военни, а над 60 бяха ранени.

Началникът на ВМА обяви още, че български лекари ще работят заедно с американците в предстоящи задгранични мисии. Ген. Тонев получил това предложение по време на посещението си в САЩ, но все още няма конкретни искания за броя на медиците и в кои американски военни болници ще работят.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?