Безплатни чадъри ще има само на 17 от 132 плажа

Николина Ангелкова. Сн. БГНЕС, архив

Стопаните само на 17от 132 плажа в страната са заявили, че ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги през лятото. Бройката беше обявена от министъра на туризма Николина Ангелкова в Слънчев бряг, където плажните принадлежности ще са платени.

С промени в Закона за здравето парламентът задължи концесионерите и наемателите на плажовете да намалят с поне 50% цените на плажните чадъри и шезлонги в сравнение с тези от миналата година или от максималните според договорите им. Срещу редуцирането на цените стопаните на плажовете ще плащат по-ниски концесионни такси или наеми на държавата. Получават и правото да използват по-голяма площ от плажа за търговска дейност.

По-евтините чадъри и шезлонги бяха представени от управляващите като един от основните начини за привличане на българските туристи в курортите по Черноморието за сметка на почивките в чужбина – основно в съседна Гърция.

До понеделник, 25 май, стопаните на плажовете трябваше да заявят с колко ще намалят цените за предстоящия сезон.

"Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще бъдат с нулеви цени. Останалите варират от 1 лев до 5 лева", поясни Ангелкова.

Безплатни би трябвало да са чадърите и шезлонгите на плажовете "Каваци-Юг" и "Каваци-Север", "Елените", ММЦ Приморско, Царево-Централен, Ахелой, Обзор-Юг, изброи Ангелкова.

В Златни пясъци, например, цените ще са от 2 лева. В Слънчев бряг навсякъде цените ще бъдат от 4 лева. В Албена плажните принадлежности ще са по 1 лев.

До 30 май министърът ще изпрати уведомление до концесионерите, на базата на техните предложения, за реципрочното намаление на таксите им.

Ангелкова изрази надежда, че намалените цени ще привлекат интереса на българските туристи, а също и на чуждестранните.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес