Безплатни плодове ще се раздават в 24% от учебните заведения

Безплатни плодове ще се раздават в 24% от учебните заведения

Безплатни плодове и зеленчуци два пъти седмично ще може да се раздават от 15 септември в 1061 одобрени учебни заведения или 24 на сто от забавачките и училищата в цялата страна, съобщиха от Държавен фонд “Земеделие“ в сряда.

Избраните доставчици трябва да предлагат на децата до ІV клас поне четири вида плодове или зеленчуци, избирайки между ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови. Изрично е забранено раздаването на генетимно.модифицирани плодове и зеленчуци.

Общо от европейската субсидия за 2.6 млн. лв. ще се възползват 126 710 деца от ІІІ – та и подготвителна група на забавачките и от подготвителен до ІV – ти клас включително на държавни, общински и частни училища.

Към Схемата “Училищен плод” е предвидено и прилагането на съпътстващи педагогически мерки от детските градини и училищата. По тях преподавателите трябва да организират беседи, викторини, игри, изложби и друг вид забавления, чрез които да създават навици у децата за здравословно хранене.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?