Безплатни учебници от V до VІІ клас за компенсация на ДДС-то

Безплатни учебници от V до VІІ клас за компенсация на ДДС-то

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля учебниците от пети до седми клас да станат безплатни като компенсация за поскъпването им, ако парламентът приеме предложението помагалата да се облагат с 20 на сто ДДС. Това заяви в четвъртък пред журналисти вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев, след като награди победителите в националния конкурс “Млади таланти”.

Той обясни, че най-вероятно законопроектът за данъка върху  добавената стойност, който ще обложи учебниците и учебните помагала, ще бъде приет, защото е част от хармонизирането на българското законодателство с европейското.

Според образователния министър трябва да се търсят компенсации за оскъпяването на учебниците като резултат от облагането им с ДДС.

“Специално за учебниците най-сериозният компенсаторен механизъм е да търсим начин в бюджета за следващата година учебниците от пети до седми клас да станат безплатни”, каза Вълчев. Той допълни, че това е социален жест, който до голяма степен ще компенсира по-високата цена на учебниците.

В момента единствено учениците от първи до четвърти клас ползват безплатни учебници. Идеята на МОН не е нова, но за първи път е представена като компенсация за увеличението на учебниците вследствие от въвеждането на ДДС върху тях.

Новият закон за ДДС, който е одобрен от Министерски съвет, предстои да бъде гласуван в Народното събрание.

Втори ден продължава и подписката за премахване на ДДС върху книгите и въвеждането на ДДС върху учебниците, организирана от асоциация "Българска книга".

Според нейните представители в повечето европейски страни няма такъв данък.

От парламентарната комисия заявяват, че облагането на учебниците с ДДС е изискване на Европейския съюз, но ако те бъдат купувани от училището, няма да бъдат с начислен данък.

Споделяне

Още от България