Безплатните лекарства да домашно лечение на Covid стават факт идната сряда

Безплатните лекарства да домашно лечение на Covid стават факт идната сряда

Списъкът с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с Covid-19 и плащането им ще бъде поето от Здравната каса, ще бъде публикуван в петък и очакванията са от следващата сряда процедурата с безплатните медикаменти и изследвания при коронавирас да е завършена. Това съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента.

На заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, на което са одобрени изменения на методиката за заплащане на лекарите в болничната и извънболничната помощ. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти с Covid-19, каза още министърът.

Той изрази очакване първоначално регистрираните 39 Covid зони в поликлиниките да станат поне 150 в рамките на седмица-две, така че пациентите да могат да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно.

Кацаров съобщи, че Министерството на здравеопазването ще осигури на всички новоразкрити ковид зони възможност да получат безвъзмездно апаратура на стойност до 50 хиляди лева, която може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ.

Освен това започва изпращането на пулсоксиметри във всички тези центрове. Всеки от тях ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметъра, които да предоставят на пациентите, чието лечение провеждат амбулаторно, за да могат да си измерват кислородната сатурация и ако тя слезе под определени нива, да бъдат хоспитализирани, каза министърът.

Вече сме в разгара на вълната, така че мога с радост да кажа, че това ще сработи в следващите дни и се надявам да облекчи и личните лекари, и болниците, добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?