Безплатният летен автобус до Витоша отново тръгва този уикенд

Велолинията до Витоша

Един пътническа и два велоавтобуса започват от този уикенд – 7 юли, да возят безплатно от София до Витоша любителите на природата. Това съобщиха от търговската верига "Лидл", която за осма поредна година подкрепа съвместната инициатива със Столична община, по която досега са извозени над 47 хил. туристи .

Линиите ще работят всяка събота и неделя до 24 септември.

"Зелена линия Витоша“ за пешеходци ще тръгва в 8 и 9 часа от стадион "Васил Левски“ до "Златните мостове" и ще се връща обратно в 17 и 18 часа.

Велоавтобусите ще пътуват само в посока нагоре към планината, няма да има обратно разписание.

Едната линия, предназначена единствено за велосипедисти, ще тръгва към хижа "Алеко" в 8.20 и в 10.30 часа от спирка "Зоопарк“ и ще минава през "Бай Кръстьо“. Това е предпочитан маршрут за по-екстремните байкъри.

По същото време ще тръгва и втората велолиния от НСБАЛ – спирка на бул. "Г.М.Димитров" над Метростанцията в посока Зоопарка, и през с. Бистрица ще стига до с. Железница. Този маршрут е по-подходящ за семейства с деца на колела, заради по-леките и полегати трасета, които предлага тази част на Витоша. За допълнително  удобство велоавтобусът ще тръгва от метроспирка, като колоездачите ще могат да ползват свободно метрото за придвижване с велосипедите всеки уикенд.

Велоавтобусите са само за хора с велосипеди до запълване капацитета от 26 колела.

"Зелена линия Витоша“ е проект, който се е доказал като изключително успешен през годините. Той дава възможност на всички природолюбители да се придвижват лесно и удобно до планината. Точно затова Столична община подкрепя кампанията за поредна година и осигурява автобусите за целите на проекта. Имаме общо 14 линии на градския транспорт, които пътуват към Витоша и се стремим да увеличаваме техния брой. Съсредоточили сме усилията си в това да осигуряваме лесен и бърз достъп до нашите природни забележителности и колкото по-достъпни са те, толкова повече възможности за преоткриването им даваме на гражданите“, каза Евгени Крусев, заместник-кмет, направление "Транспорт и транспортни комуникации“ към Столична община.

"Щастливи сме, че за осма поредна година осигуряваме безплатен транспорт на столичани и гостите на София до Витоша и с това даваме още една възможност на семействата да прекарват пълноценни мигове заедно сред природата. Опазването на околната среда е основен приоритет във всеки един аспект от развитието на нашия бизнес. Ето защо продължаваме да инвестираме в проекти за намаляване на вредните емисии във въздуха. Благодарим на Столична община и Столичен автотранспорт за подкрепата и партньорството през годините и за това че заедно работим за един по-чист и красив град", заяви Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен директор на "Лидл България".

Споделяне

Още от България