Безплатният паркинг край националния стадион става собственост на спортното министерство

Безплатният паркинг край националния стадион става собственост на спортното министерство

Собствеността на единствения безплатен паркинг в центъра на София, като какъвто се полза пространството около националния стадион "Васил Левски", да се прехвърля безвъзмездно за срок от десет години на спортното министерство. Това се очаква да реши Столичният общински съвет в четвъртък, съобщи сайтът Дневник.бг във вторник. Вносител на предложението е общинският съветник Анатоли Илиев (ГЕРБ).

Терените, които общината ще преотстъпи, са с обща площ 5.5 декара и към момента всекидневно се използват като безплатен паркинг. Автомобилите се премахват ден преди на стадиона да се провеждат спортни мероприятия. Пространството пред стадиона – на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", беше включено в първоначалните планове за разширение на зелената зона, но отпадна без обяснение преди приемането на промяната през юли.

Причината за предоставянето на терена на спортното ведомство е, че то среща трудности с премахването на големия брой паркирали автомобили, обяснява Илиев..

Според предложението министерството няма да има право да отдава под наем пространството или да го застроява, а само да го предостави за стопанисване на "Национална спортна база", която се грижи за националния стадион.

Пространствата под колоните ще са "зони за сигурност", където няма да се разрешават търговски обекти.

Предложението във вторник бе прието от комисията по екология като не бяха взети под внимание предложенията на някои общински съветници точката да бъде отложена, за да бъдат прецизирани условията и юридическите основания.

Общинският съветник Иван Велков (Зелените) посочи, че при предварителните обсъждания е имало предложение общината да преотстъпи терените за срок не за 10 години, а "до следващо решение общинския съвет", като по този начин би се гарантирало, че новият собственик ще спазва условията. Стефан Марков (Реформаторски блок) пък поиска повече информация за плановете на министерството за терените и дали ще ги превърнат в платен паркинг, но така и не получи отговор.

От пресцентъра на министерството са обяснили пред "Дневник", че имат планове за пространството и са обещали повече информация, но такава все още не е предоставена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?