Безплатно национално изследване на кожата започва у нас

В събота, 21 октомври в София започва национално изследване на дебелината на кожата у нас, съобщи на пресконференция във вторник председателят на Българската асоциация по менопауза и андропауза доц. Елиан Рачев.

В изследванията всички желаещи жени могат да проверят състоянието на своята кожа от 13 до 18 часа в медицински център “Асцендент”. Прегледите са безплатни и се правят чрез модерен ултразвуков апарат, който по думите на Рачев е единствен в страната.

Записванията за измерването се правят на тел. 02/ 983 94 94. В деня на изследването кожата не трябва да е третирана с никакъв козметичен или медицински крем.

Инициативата е и по случай Световния ден на менопаузата – 18 октомври, но в нея могат да се включат жени от всички възрасти. В страната изследването ще започне в началото на следващата година, като ще обхване около 200 жени от по-големите градове в страната.

Изследването показва и съдържанието на колаген в кожата – основна съставка, която осигурява здравината и еластичността ѝ.

Съдържанието на колаген в кожата намалява бързо при настъпването на менопаузата при жените. Медицински изследвания показват, че през първите пет години след менопаузата се губи 30% от колагена в кожата. Така при нормална дебелина на кожата от 0,9 мм, тя изтънява до 0,77 мм, уточни Рачев.

Жените в менопауза у нас са около един милион, а в света техният брой е около един милиард.

Изследването на колагена може да предотврати този процес и проблемите, до които води той, обясни Рачев. Той уточни, че жените трябва да се грижат за кожата си не само по време на менопаузата, когато нейното състояние се влошава, но още от пубертета.

Споделяне

Още от България