Безплатното паркиране на съветниците отива на поправителен

Снимка: БГНЕС

След като в четвъртък беше предадена от свои, групата на ГЕРБ ще направи втори опит за отнемане на привилегията за безплатно паркиране на общинските съветници. Това ще стане още на следващото заседание на Столичният общински съвет (СОС), се казва в декларация на групата на общинските съветници от ГЕРБ.

На 20 септември ще има извънредна сесия на СОС, а на 27 септември е редовната. Все още не е ясно на коя от двете отмяната на безплатното паркиране за общинарите ще бъде подложено отново на гласуване.

“Правилата, които приемаме като общински съветници, трябва да важат и за нас. Това е ясната политическа позиция на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС). Категоричното ни решение е, че картите за безплатно паркиране в целия периметър на платените зони за хората на изборни длъжности в Столична община е необоснована и ненужна привилегия”, са казва в декларацията на съветниците от ГЕРБ.

В четвъртък мнозинството на ГЕРБ в СОС беше единно, че живеещите в центъра няма да бъдат освободени от такси за паркиране, но изненадващо се раздели по въпроса да отпаднат ли привилегиите на съветниците.

Така с гласовете на БСП, СДС, ДСБ, представителите на партията на Меглена Кунева, “Атака” и шестимата от ГЕРБ привилегията остана. “Предателите” в партията на Бойко Борисов се оказаха актьорът Робърт Янакиев, Лилянда Еленкова, Силвия Христова, Екатерина Йорданова, Йордан Господинов и Ивелина Джартова.

ГЕРБ настоява всеки един от 27-те общински съветника, с чиито гласове беше запазена привилегията, да излезе пред медии и граждани и да обясни мотивите си за това.

ГЕРБ не приема доводите на опозицията, че съветниците обикалят града по работа и затова е необходимо да да паркират безплатно навсякъде. “Въпрос на политическо достойнство е да покажем съпричастност към гражданите. Не може правилата, които приемаме да не важат за нас”, се казва още в декларацията.

Най-вероятно поправителният изпит ще бъде взет, показа допитване на Mediapool сред някои от герберите обявили се против решението на групата. Робърт Янаекиев заяви, че въпреки че е убеден, че безплатният стикер за съветниците не е екстра, а необходимост, ще подкрепи решението на групата за отпадане на привилегията. “Аз съм последният човек, който ще разцепва групата на ГЕРБ. Гражданският мир в София ми е много по-важен, отколкото някакъв си стикер. Няма да се запъна като магаре на мост и ще подкрепя групата за отпадане на привилегията”, каза Янакиев.

Лилянда Еленкова заяви, че в момента не може да говори, защото е на съвещание. Мобилният телефон на Екатерина Йорданова пък беше изключен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?