Безпомощен опит на НДСВ да даде рамо на Кунева в борбата й за брюкселски пост

Безпомощен опит на НДСВ да даде рамо на Кунева в борбата й за брюкселски пост

Ръководството на НДСВ се опита да даде вяла подкрепа на личната битка на Меглена Кунева за висок брюкселски пост, след като стана ясно, че тя няма да получи подкрепата на ГЕРБ за нов еврокомисарски мандат.

В разпространена в неделя закъсняла декларация царистите заявиха, че "авторитетът на Меглена Кунева не е партиен, а е национален капитал и е безотговорно да се спекулира с него".

"Ние в НДСВ се питаме защо с лека ръка се разрушава авторитет, граден в България и за България повече от осем години. Толкова ли много имена като Меглена Кунева има България? Не е ли наивно да се трансформират в отговорност на еврокомисаря успехите или неуспехите на вътрешната политика на България?", задават риторични въпроси съпартийците на Кунева.

"Ако се очаква от бъдещия български еврокомисар да "влияе" върху вътрешната политика на страната ни, как биха погледнали партньорите ни в Европа на това? Няма ли подобно поведение да влезе в противоречие както с правомощията на еврокомисарския пост от една страна, така и с правомощията на правителството?", питат в декларацията си от НДСВ.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов категорично заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за нов мандат като еврокомисар. Той обясни, че вече има яснота кой ще е кандидатът на партията му и дори вече сондирал името с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Тогава Борисов упрекна Кунева, че ако е искала да има подкрепата на ГЕРБ, защо не се е разграничила нито веднъж от управлението на тройната коалиция. Той наблегна, че предложението за национален представител в еврокомисията е политическо.

В многобройни интервюта Кунева се опита да защити позицията, че еврокомисарският пост е надпартиен и дори задължение на европейския комисар е да не взема политически отношения по вътрешно-национални въпроси. Това обаче е в рязък контраст със собственото ѝ поведение на последните избори за Европейски парламент. Тогава тя взе отпуск от централата на еврокомисията в Бюксел и се впусна в кандидат-депутатската борба като водач нта листата на НДСВ, без да става ясно дали това е по нейна инициатива или като стъпка в по-сложна политическа игра, в която тя само е участник. 

Именно с личния си рейтинг като ракета носител тя успя да спечели две места в ЕП за партията си и излъга избирателите си, след като се отказа от спечеленото място и запази поста на евдрокомисар с надеждата високият вътрешен рейтинг да ѝ послужи за номинация за нов комисарски мандат, независимо коя политическа сила ще е на власт в България.

Това обаче не се вписа в плановете на Борисов, който още след като спечели изборите в България, обясни, че Кунева е направила избора си на времето, когато е кандидатствала за евродепутат от НДСВ.

Според неофициални коментари Кунева използва добрите си позиции в Брюксел, за да извоюва висок чиновнически пост в апарата на еврокомисията като компенсация за неуспеха си да стане отново европейски комисар.

Споделяне

Още от България