Безпрецедентно: Управляващите провалиха заседанието на КСНС

Антикорупционните мерки паднаха жертва в боя между ГЕРБ, БСП и президента кой е по-корумпиран

В момент на остри сблъсъци и размяна на корупционни обвинения между лагерите на управляващите и президента и БСП, заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за пръв път в историята му беше прекратено предсрочно, без каквото и да е позиция, а обсъждането на антикорупциинни мерки остана за друг път.

Президентът Румен Радев, който е домакин на КСНС, се опита да спаси доколкото може авторитета си, съобщавайки, че поради международни ангажименти членове на съвета са си тръгнали и той бил принуден да прекрати заседанието и да насрочи ново на 17 октомври.

"Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието и напускането на част от членовете в съвета заради международни ангажименти въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум", каза Радев, който говори сам пред журналисти, а не каквато е досегашната практика да излезе и обобщи решенията заедно с други членове.

Провалилото се заседание трая три часа и половина, колкото обикновено продължават подобни срещи.

Управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединените патриоти" във видимо съгласувана акция бламира заседанието, което беше насрочено преди повече от месец. Ръководството на "Обединени патриоти" изобщо не се появи на "Дондуков" 2, като липсваха тримата му лидери – вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и парламентарният началник на формацията Волен Сидеров.

Премиерът Бойко Борисов пристигна час и половина след началото на съвета, тъй като преди това проведе среща с ръководството на оръжейния завод "Емко", чиито служители протестираха пред Министерския съвет, точно срещу президентството.

Заседанието мина и без вицепремиера по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, а по средата му си тръгнаха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Цветанов обясни напускането си със среща в Брюксел. До края не остана и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

Фактът, че ръководителите на изпълнителната, законодателната, съдебната власт и президентът се провалиха именно в постигането на дори формално съгласие около мерките за борба с корупцията, отговаря напълно на реалното положение на нещата. Неистовите усилия на държавата да сложи ръка върху частните заводи "Емко" и "Дунарит" са една от темите с корупционен привкус, заради която Борисов не успя да стигне навреме до президентството. Освен това почти всяка седмица, дори всеки ден, избухват малки и големи "гейтове" - за роднински назначения във властта, "ЦУМгейт", "Суджукгейт", а от миналата седмица – и "Цензурагейт".

"Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото руши устоите на правовата държава. Пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин. Пробив ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", заяви Радев видимо раздразнен след заседанието на съвета.

Бойко Борисов, който си тръгна по-рано, не коментира нищо. Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че отсъствието на министри се дължи на техни командировки зад граница и отрече да става въпрос за "бойкот". По-късно и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли обвиненията от страна на БСП, че е бойкотирал заседанието, а в късния следобед дойде и реакция от правителството. 

"Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация", заявиха от правителствената пресслужба.

Липсата на кворум или липсата на дори формална обща позиция на членовете на КСНС е без прецедент в досегашната история на този орган. До подобна ситуация не се е стигало нито по време на напрежението между СДС и Петър Стоянов, нито при обтегнатите отношения между първото правителство на ГЕРБ и президента Георги Първанов.

Радев: Корупцията сред властта е заплаха за националната сигурност

Държавният глава коментира, че "корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение".

"За остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори. Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устойте на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани“, каза Радев.

Конфликтът между Радев и управляващата партия започна заради нежеланието на ГЕРБ да изпълни искането на държавния глава за купуването на изтребители "Грипен" за 1.5 млрд. лева. През последните седмици напрежението нарасна, след като Радев обяви, че е готов да "влезе в битка" с управляващите, а от ГЕРБ индиректно го обвиниха в корупция около избора на нови изтребители.

ГЕРБ: Това не е бойкот 
 
След заседанието на КСНС правосъдният министър Цецка Цачева каза, че случилото се не е "бойкот", а се дължи на предварително насрочени командировки. 
 
"Беше ясно предварително, че вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева е на международен форум на НАТО във Варшава, предварително поет ангажимент. Г-н Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната е във Франция, по покана на президента Макрон, изпълнява задължение, поето от визитата на френския президент по-рано лятото тази година“, каза Цачева.
 
По думите ѝ премиерът Бойко Борисов пък е влязъл в заседателната зала в достатъчно рано, за да присъства на част от докладите и дебатите в КСНС.
 
"Дебатите започнаха, просто следващия вторник ще финализираме работата на КСНС", добави Цачева.
 
Попитана дали липсата на кворум е лош знак от страна на политиците по отношение на борбата с корупцията, Цачева заяви, че двете теми не са свързани. 
 
"Не мисля, че умишлено и съзнателно се е стигнало до този резултат. Всички бяха добронамерени. Коментирахме, дебатирахме проблеми, които се дебатират не от месеци, а от години в българското общество", каза Цачева. 
 
По-късно в понеделник Цветан Цветанов обясни от своя страна, че участва в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на правоприлагането (Европол).
 
"Изключително некоректен и спекулативен е коментарът на уважаваната от мен Корнелия Нинова, че съм бойкотирал заседанието на КСНС", каза Цветанов. 
 
Той съобщи, че във форума ще участват и народните представители Димитър Лазаров (ГЕРБ), Филип Попов (БСП) и Мустафа Карадайъ (ДПС). 
 
"Като председател на ПГ на "БСП за България" г-жа Нинова добре знае това, защото съгласувах с нея като председател на най-голямата опозиционна група в парламента състава на българската делегация. И не на последно място: участието на българските представители във форума беше потвърдено много преди насрочването на датата за КСНС", каза Цветанов. 
 
МС: Правителството напълно подкрепя усилията на президента 
 
По-късно в понеделник от правителствената информационна служба съобщиха, че кабинетът  "изразява пълна подкрепа на усилията на президента да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес". 
 
"Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация", посочват от МС.
 
Оттам уточняват, че отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов е "обосновано с международни ангажименти".
 
Зам. министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи във формат Букурещ - Б 9, на която първите дипломати на държавите членки на НАТО от Източния фланг обсъждат подготовката за срещата на най-високо равнище на Алианса през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г., предизвикателства пред сигурността и въпроси на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, допълват от МС.
 
Вицепремиерът по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция за обсъждане на двустранното сътрудничество в областта на отбраната.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов беше освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз и на което ще бъде обсъждано законодателното предложение за окончателната система на ДДС, уточняват от МС.
 
Без сближаване на позициите за антикорупционния орган
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че ГЕРБ бяга от отговорност за вземането на решение за бъдещия антикорупционен орган.
 
"Г-н Борисов дойде с час и половина закъснение. Ключови министри ги нямаше като г-жа Екатерина Захариева, която отговаря за реформата. Ключови фигури и членове на Консултативния съвет си тръгнаха предварително като г-н Горанов, г-н Цветанов, поради което кворумът се провали и заседанието не можа да свърши с решение. Т.е тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин - бягат от отговорността за вземане на решение", заяви Нинова.
 
Тя обясни, че остават разликите между БСП и Радев от една страна и ГЕРБ от друга кой да назначава председателя на бъдещия антикорупционен орган и какви функции да има новото звено.
 
"Тук нямаше отстъпления от двете страни. Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда, няма никакъв смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания. Второто, което остана недовършено е кой да назначава председателя на органа", каза Нинова.
 
Цецка Цачева от своя страна защити визията на управляващите, че парламентът трябва да назначава председателят на бъдещото звено.
 
"Народното събрание следва да бъде органът, който ще излъчи ръководството на една независима специализирана комисия, която ще бъде равно отдалечена от властите", каза Цачева
 
Проектът на управляващите предвижда парламентът да избира председателя на новото антикорупционно звено, докато БСП предлага свой алтернативен проект, според който антикорупционният орган да има разследващи функции, а президентът да назначава председатели. Радев вече изяви готовност да поеме тази отговорност, но досега той не е обявил ясно какви точно са идеите му за новия антикорупционен орган и за съдебна реформа, въпреки че през лятото проведе срещи по темата.
 
Нинова коментира, че БСП иска да има разделение на властите и обяви, че не може "този, който най -много генерира корупция, да си назначи хората, които ще го проверяват".
 
"Няма как да се съгласим на такова нещо. Това ще е имитация. След една-две години народът пак ще пита: "Какво направихте? Нищо. Значи всички сте едни и същи". Не искам БСП да получава този епитет, че сме едни и същи с другите“, каза Нинова.
 
"ГЕРБ играе на доброто и лошото ченге"
 
Лидерът на БСП определи като "поредното лицемерие" изявленията от страна на управляващата партия, че няма да влизат в конфронтация с президента.
 
"Мисля, че това е игра на доброто и лошото ченге, която доведе до това, което виждате днес - провал. Така не се прави политиката. Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация", добави Нинова.
 
По думите ѝ Бойко Борисов днес разпорежда на партията си да не споменават президента, а утре от парламентарната трибуна се леят тежки обиди към президентската институция.
 
Марешки: Това е имитация на борба с корупцията
 
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки си тръгна преди края на заседанието и коментира, че "в момента е свидетел на безпрецедентен и безплоден, ялов опит за създаване, от корумпираната политическа класа, на нов орган, с който да имитират противокорупционна дейност".
 
"За това нашето становище, като същото становище беше изказано и от Лозан Панов (председателят на ВКС – бел.ред.), че е абсолютно безсмислено създаването на нов орган, създаден от същите тези хора, които преди това са създали БОРКОР, КОНПИ, ДАНС и прокуратурата, и в момента казват, че тези институции работят много слабо. Обединихме се около това с г-н Панов, че няма логика следващият орган, който ще създадат тези хора, заради, които България е най-корумпираната в Европа, да започне да работи“, заяви Марешки.
Още по темата
Още от България