Безработицата намалява през март за първи път от година и половина

Безработицата намалява през март за първи път от година и половина

За първи път от година и половина насам се отчита намаление на безработицата. Броят на безработните през март намалява с повече от 4 хиляди души по предварителни данни на Агенцията по заетостта, похвалиха се в четвъртък от Министерството на труда и социалната политика. Равнището на безработицата през март е около 10.14% при 10.26% през февруари и 9.9% през януари. Досега безработицата плавно нарастваше и всеки следващ месец нивото ѝ бе по-високо спрямо предходния. Сега за първи път тази тенденция се обръща. През март миналата година нивото на безработицата е било 6.88%, а през декември – 9.13%.

Регистрираните в бюрата по труда безработни през март са над 375 хиляди, като за сравнение през февруари те са били 380 244 души.

От Агенцията по заетостта коментираха пред Mediapool, че според първоначалните данни обръщането на негативната тенденция, се дължи на сезонната заетост. Оттам посочиха, че според министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов освен сезонната заетост влияние оказва и “оздравяването на бизнеса, който е приключил със съкращенията“.

"Аз мисля, че това е плод и на усилията на цялото правителство, усилията на всички и чрез оперативната програма "Човешки ресурси", и чрез активните мерки на пазара на труда, и с подпомагането на бизнеса", заяви Младенов пред БНТ. Министърът очаква тази тенденция да е трайна. Според финансовия министър Симеон Дянков тези данни са сигнал, че икономиката започва да се съживява, но трябва да се помогне още на бизнеса и на домакинствата.

От агенцията съобщиха, че най-значителното понижение на безработицата е във Варна и това също е свидетелство за връзката между започването на сезонната заетост и намалението на броя на безработните.

Във Варненския регион безработните са намалели с 1 552 души. Там преди дни се е провела туристическа трудова борса, която са посетили над 800 души. По данни на агенцията по заетостта 78 вече са сключили договори за работа, а 250 души чакат потвърждение.

На борсата 23-ма работодатели са предложили 525 свободни работни места за администратори, камериерки, сервитьори, готвачи, пиколо, аниматори, спасители, работници по поддръжка, кухненски работници, озеленители и др. Работодателите, които са дали най-големи заявки за персонал, са Гранд хотел Варна, хотелски комплекс “Журналист“, хотел “Златен Рог“.

През летния сезон освен туризма другият сектор, който дава най-много работни места, е селското стопанство, допълниха от Агенцията по заетостта. На специализирана трудова борса във Велинград през март за сезонна заетост в горското и селското стопанство 7 работодатели са обявили 202 свободни работни места.

Към края на март около 260 безработни са намерили работа благодарение на специализираните трудови борси в седем града на страната.

Според първоначалните разчети през март в София безработните са намалели с 690 души, в Русе – с 840 души, в Монтана – с 685 души, в Благоевград – 660 души , в Ловеч – с 450 души. Най-малко е намалението в Хасково – 280 души. Единствено в Бургас безработните лица нарастват с над 600 души. От агенцията обаче не се наемат да отговорят защо в Бургас броят на безработните продължава да расте.

Само преди две седмици данните за февруари показаха, че в бюрата по труда са регистрирани нови 37 478 безработни. Това беше с около 29 000 по-малко отколкото през януари.

Споделяне

Още от България