Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Безработицата през май намаля до нивата отпреди 2 години

1 коментар
Безработицата през май намаля до нивата отпреди 2 години

Равнището на регистрираната безработица в страната продължава да се понижава и през май достигна 5.7 на сто, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Аналогични стойности последно са отчетени около средата на месец май 2019 г. - годината с най-ниско ниво на безработица и с най-високо равнище на заетост преди Covid-пандемията през 2020 г.

Намалението на безработицата към края на май т.г. спрямо предходния месец е с 0.4 на сто, а спадът на годишна база е с 3.3 процентни пункта - от 9 на сто през май 2020 г.

Регистрираните безработни през месеца са 186 047, което е с 14 370 по-малко от април и със 109 406 души или с 37 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през май са се регистрирали нови 17 965 безработни , като намалението е с 3 959 души спрямо предходния месец и с 13 513 спрямо май 2020 г. Други 512 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През май 22 146 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат намаление на броя им с 2 356 спрямо април и с 25 709 спрямо същия месец на предходната година, когато отпаднаха ограничителните мерки след първия локдаун и бизнесът започна да възобновява дейността си. Други 274 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

Общо 82.1 на сто от започналите работа през май са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 19,2 на сто, следвани от хотелиерството и ресторантьорството - 15,1 на сто, търговията - 14,5 на сто, строителството - 5,7 на сто, държавното управление - 5,6 на сто, селското, горското и рибното стопанство - 4,9 на сто, хуманното здравеопазване и социалната работа и административни и спомагателни дейности - с по 3.7 на сто, и др.

Общо 3 970 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 758 по програми и мерки за заетост и 3 212 - по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 27 685 души, като само през май са сключени трудови договори с нови 1953 безработни.

За запазване на заетостта и през май продължиха да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта - добре познатите вече "60/40" и проект "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" по ОП "Развитие на човешките ресурси"

През май близо 90 000 заети са били подкрепени по тези мерки. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури до края на май средства на близо 57 000 заети.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 17 312 или с 818 (4.5 на сто) по-малко от предходния месец и с над 2 200 (15.2 на сто) повече спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (24.3 на сто), следват хотелиерство и ресторантьорство (22 на сто), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11.4 на сто), административните и спомагателните дейности (8.8 на сто), държавното управление (8.6 на сто), и селското, горското и рибното стопанство (4.8 на сто).

Най-търсените професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; административен персонал по обслужване на клиенти; персонал, полагащ грижи за хората; монтажници; персонал осигуряващ сигурност и защита; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. archibal
    #1

    Не е важно каква е безработицата, а колко са заетите лица. Повечето безработни след като им изтече срока на обещетение се отписват от борсата, но това не означава, че са започнали работа. Малко факти: Заети лица между 20-64 за Q1 2019 - 3051 хил. https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=997 Заети лица между 20-64 за Q1 2021 - 2931.1 хил. Или иначе казано 120 000 по-малко заети през 2021 спрямо 2019

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.