Безработицата се покачва леко, но остава под 7%

Безработицата се покачва леко, но остава под 7%

Равнището на безработицата се е увеличило с 0.2 процентни пункта през ноември спрямо октомври и е достигнало 6.9 на сто, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

На годишна база обаче нивото на безработица е намаляло с 1 процентен пункт.

Статистиката на агенцията се прави на база на регистрираните безработни в бюрата по труда. През ноември те са били 227 532. На годишна база те намаляват с 11.8 на сто.

Новорегистрираните безработни през ноември са 33 333 . От тях 914 са били неактивни, т.е. не са работили, учили или търсили работа. От началото на годината близо 11 500 такива неактивни безработни са насърчени от трудовите инспектори да потърсят заетост и да се запишат в бюрата по труда.

През ноември работа през бюрата по труда са решили да потърсят 567 души.

Месечните данни сочат, че на работа през ноември са постъпили 17 028 души. Значителен е делът на устроените в реалната икономика - 90.1 на сто от общо всички, започнали работа. В програми по субсидирана заетост са включени общо 1 682 души.

Работодателите са заявили 12 040 свободни работни места на първичния пазар, като 77.1 на сто от тях са от частния сектор. Има потребност от работници в преработваща промишленост (3 548), търговията (1 963), строителството (1 086), административните и спомагателни дейности (936), хотелиерство и ресторантьорство (755), държавно управление (647).

По групи професии през ноември най-търсени са сравнително ниско квалифицирани работници като - продавачи в магазини, общи работници, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, работници в преработващата промишленост, сервитьори и бармани, шофьори на камиони и автобуси, работници по производство на облекло. Търсят се и учители и готвачи.

Споделяне

Още по темата

Още от България