Безработицата се увеличава през ноември

Безработицата през ноември се е повишила с 0.2% спрямо година по-рано и достига 11.5%. Това показват данните на Агенцията по заетостта, които бяха представени от новия изпълнителен директор Асен Ангелов.

Има спад обаче при младежката безработица, която намалява до 19.5%, след като през октомври беше 20.1 на сто. Леко са намалели и безработните с висше образование – от 10.2 на сто през октомври до 9.9% месец по-късно.

Общият брой на намерилите работа през ноември е 16 532 души.

Продължава устройването на безработни в аварийни дейности по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", както и по мерки от Закона за насърчаване на заетостта, но броят на включените намалява, съобщиха още от агенцията.

3705 души са започнали работа през ноември по програмите за заетост и схеми на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", а по насърчителни мерки са били наети 850 души.

През ноември най-много работници са се търсили от секторите на преработващата промишленост, търговията, финанси, застрахователна дейност, държавното управление.

 

През следващата година с 55 млн. евро по програма "Гаранция за младежта" ще се подпомагат младите безработни до 24 г. Агенцията по заетостта ще им предложи подходящи услуги през първите 4 месеца от регистрацията в бюро по труда – обучения, завръщане в образователната система, включване в програми за натрупване на опит, каза Ангелов. По думите му с младежите ще работят специално обучени трудови посредници.

 

Новият изпълнителен директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов отрече да е подменял оценки на фирми от времето на тройната коалиция.

Ангелов смени Камелия Лозанова миналия петък, след като Европейската комисия изпрати три писма заради проблеми при усвояване на средствата от Европейския социален фонд. Днес новият шеф на Агенцията по заетостта се представи пред медиите преди началото на форума "Работодатели на годината".

Непосредствено след назначението на Ангелов депутати припомниха, че по времето на тройната коалиция името му фигурира в доклад на службите за участие в подмяна на оценки на фирми, кандидатстващи за над 5.34 млн. лв. по програмата на Социално-инвестиционния фонд, финансирана от Световната банка.

Не съм запознат с такива обстоятелства, до напускането на Агенцията по заетостта не съм участвал в никакви оценителни комисии, каза Ангелов.

Има забавяне на плащанията по европейски проекти към фирми и общини по проекти изпълнявани от Агенцията по заетостта по програма "Човешки ресурси", каза Ангелов. Според него основните причини за забавянето са административни и за това има вина както Агенцията по заетостта, така и договорните партньори.

Агенцията по заетостта ще се постарае максимално да облекчи реда за получаването на средствата и насочването им към целевите групи – младежи до 24 и 29 г., хората, на които не им достига осигурителна възраст или стаж, както и такива над 50 години, обеща Ангелов.

Ангелов планира и по-чести срещи с работодателите, защото агенцията има трудности в работата с частния сектор.

Друг приоритет в работата през следващата година ще бъде международното сътрудничество и координацията със социалните партньори, общинските и областните управи, каза Ангелов.

От следващата година агенцията ще разполага със 73 млн. лв. по Националния план за заетостта, припомни Ангелов.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?