Безработицата слезе под 11% заради програмите за временна заетост

Безработица през март е 10,84%, а регистрираните хора без работа са 401 509 души, съобщиха в сряда от Агенцията по заетостта. Това е най-ниското отчетено равнище на безработица за този месец от 15 години насам.

Спрямо февруари безработицата намалява с 0,66%, а регистрираните без работа - с 24 642 души. За една година безработните са намалели с 69 787 души, а равнището на безработица - с 1,88%.

Основните фактори за снижаването на безработицата през месеца са свързани с двойното увеличение спрямо февруари както на заявените свободни работни места, така и на постъпилите на работа, предимно по програми за заетост и в по-малка степен директно на първичния пазар - над 36 хиляди безработни.

През март в бюрата по труда са заявени 38 295 свободни работни места. Търсенето на работна сила нараства, тъй като през март продължават да стартират част от одобрените проекти по национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" и дейностите по национална програма "Асистенти на хора с увреждания". От обявените свободни места почти 16 хиляди са в частния сектор.

През март работа са започнали 36 184 безработни, като от тях 8 019 или 2,2% са младежи до 29-годишна възраст. През месеца работещите по програми и мерки, реализирани от Агенцията по заетостта, са около 97 900 човека. В курсове за квалификация са били включени 1 676 безработни.

Изводите от тази статистика са, че все още намаляването на безработицата се дължи на различните програми на социалното министерство, които обаче не дават трайна, а само временна заетост. Все още остава недостатъчно предлагането на работа в реалния сектор.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?