Безработицата в еврозоната достигна нов рекорд от 11.8% за ноември

Безработицата в еврозоната достигна нов рекорд от 11.8% за ноември

Равнището на безработицата в еврозоната достигна нов исторически връх от 11.8% през ноември, сочат публикуваните във вторник данни на Евростат. Увеличението е леко спрямо предходния месец октомври, когато безработицата в еврозоната е била 11.7%.

В целия Европейски съюз през ноември безработицата е била 10.7%, колкото и през октомври.

В началото на зимния сезон над 26 млн. европейци са били без работа и са разчитали на социална помощ. От тях близо 5.8 млн. души са на възраст под 25 години.

В еврозоната броят на хората, останали без препитание, се е увеличил със 113 хил. души.

Най-много са безработните в Испания и Гърция, където равнището на безработица е съответно 26.6% и 26%.

В Гърция проблемът се е задълбочил чувствително спрямо същия период на миналата година, когато равнището на безработица е било 18.9%. Рязко се е увеличил и процентът на безработните в Кипър - от 9.5% на 14% между ноември 2011 и ноември 2012 г.

Спрямо ноември миналата година най-чувствително се е подобрила обстановката в Естония, където равнището на безработицата намалява от 12.1% на 9.5%, по данни за месец октомври.

За България Евростат отчита 12.4% безработица през ноември, което е стабилизиране на нивото от октомври, но е значително увеличение от отчетените 11.7% през ноември миналата година.

През ноември най-ниска безработица е отчетена в Австрия (4.5%), в Люксембург (5.1%), в Германия (5.4%) и в Холандия (5.6%).

Споделяне

Още от Европа