Безработицата в Испания е продължила да намалява през март

Безработицата в Испания е продължила да намалява през март

Броят на безработните в Испания е продължил да намалява през март - с 60 214 души за един месец - но все още остава много висок, с 4,45 милиона търсещи работа, съобщи министерството на заетостта, цитирано от Франс прес.

Това е най-големият спад за месец март от 13 години, подчертава министерството. През февруари броят на безработните намаля с 13 500 души и тази тенденция се е ускорила през март в резултат на наемането на сезонни служители за великденските празници.

Тези данни "ясно показват укрепването на положително и солидно развитие на пазара на труда", изтъкна със задоволство държавният секретар по заетостта Енграсия Идалго, цитирана в комюникето.

След пет години рецесия и стагнация, Испания се върна към растеж, отчитайки нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,4 на сто през 2014 година. Министърът на икономиката Луис де Гиндос е на мнение, че икономиката може да продължи да расте в продължение на пет години с темпове между 2,5 и 3 на сто.

Трудовото министерство не предоставя данни за процента на безработица и не отчита хората, записани в агенциите по заетостта. Според Националния статистически институт (INE), който отчита хората търсещи активно работа, независимо дали са записани в агенциите по заетостта, процентът на безработицата е бил 23,7 на сто в края на 2014 година. Към тази дата според статистическата служба безработните са били 5,46 милиона.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Трябва ли да се отворят ресторантите?