Безработицата в Испания е продължила да намалява през март

Безработицата в Испания е продължила да намалява през март

Броят на безработните в Испания е продължил да намалява през март - с 60 214 души за един месец - но все още остава много висок, с 4,45 милиона търсещи работа, съобщи министерството на заетостта, цитирано от Франс прес.

Това е най-големият спад за месец март от 13 години, подчертава министерството. През февруари броят на безработните намаля с 13 500 души и тази тенденция се е ускорила през март в резултат на наемането на сезонни служители за великденските празници.

Тези данни "ясно показват укрепването на положително и солидно развитие на пазара на труда", изтъкна със задоволство държавният секретар по заетостта Енграсия Идалго, цитирана в комюникето.

След пет години рецесия и стагнация, Испания се върна към растеж, отчитайки нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,4 на сто през 2014 година. Министърът на икономиката Луис де Гиндос е на мнение, че икономиката може да продължи да расте в продължение на пет години с темпове между 2,5 и 3 на сто.

Трудовото министерство не предоставя данни за процента на безработица и не отчита хората, записани в агенциите по заетостта. Според Националния статистически институт (INE), който отчита хората търсещи активно работа, независимо дали са записани в агенциите по заетостта, процентът на безработицата е бил 23,7 на сто в края на 2014 година. Към тази дата според статистическата служба безработните са били 5,46 милиона.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?