Безработицата в Испания продължава да намалява

Безработицата в Испания продължава да намалява

Равнището на безработица в Испания се е понижило през второто тримесечие с 1,4 пункта спрямо предходното тримесечие, достигайки 22,37 процента, сочат публикувани в четвъртък данни, цитирани от Франс прес.

Броят на безработните в страната е бил 5,15 милиона, което е с 295 600 по-малко, отколкото през първото тримесечие, посочва Националният статистически институт в съобщение. През последните дванадесет месеца безработните са намалели с 473 900 души, подчертава институтът.

Равнището на безработица в Испания е второто най-високо в еврозоната след гръцкото (25,6 процента през март), като безработицата е сред най-големите притеснения на испанците.

През първото тримесечие равнището на безработица леко се повиши до 23,78 процента спрямо 23,7 процента в края на 2014 година, като спадът на броя на безработните е бил неутрализиран от свиване на трудоспособното население в страната.

След пет години на рецесия или на нулев растеж заради спукването на балона на пазара за недвижими имоти през 2008 година Испания възобнови икономическия си растеж с увеличение на брутния вътрешен продукт с 1,4 на сто през 2014 година.

Консервативното правителство на Мариано Рахой се надява, че този темп ще се ускори до годишен растеж до 3,3 на сто. То очаква и спад на безработицата до 22,1 на сто в края на 2015 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?