Безработицата в Русия застрашително расте

Безработицата в Русия застрашително расте

Безработицата в Русия застрашително расте, пише "Независимая газета", цитиран от БТА.

По данни на трудовото министерство броят на регистрираните безработни във федерацията е нараснал от януари до март с 12 на сто - над двойно повече от увеличението през аналогичния период миналата година, когато е бил отбелязан растеж едва от 4.8 процента.

В понеделник федералната служба по заетостта съобщи за 1 милион регистрирани на борсата и 1,2 милиона заявени вакантни места. Според федералната статистическа служба, през февруари безработните са били над 4,4 милиона души. Изчислен по методиката на Международната организация на труда - МОТ, общият им брой в страната е 5.8 на сто от икономически активното население.

На борсата обаче се регистрират далеч не всички безработни в Русия, посочва вестникът.

"Експертни центрове поместват доста противоречиви данни за тенденциите" на трудовия пазар в Русия, отбелязва той.

Институтът "Гайдар" например информира, че според анкети руската промишленост за пръв път от три години насам е достигнала през март положителна динамика в заетостта - индустриалците споменавали за търсене на кадри по-често, отколкото за уволнения. До голяма степен обаче за сметка на нарасналата безработица в други отрасли, прави уговорка изданието.

В подобен анализ Висшето училище по икономика в Москва прогнозира спад на промишленото производство в Русия с 1.5 до 2 на сто тази година и нови, макар и бавнопротичащи съкращения в предприятията.

Експертите не очакват масови съкращения - работодателите според тях ще се насочат по-скоро към намаляване на заплатите и въвеждане на непълен работен ден, уточнява "Независимая газета".

"Компаниите се страхуват да не повторят грешките от предишната криза (през 2008 г., б. р.) Тогава буквално 3 до 6 месеца след вълната от уволнения им се наложи отново да търсят персонал", обяснява за всекидневника Олга Горюнова, специалист от агенция за подбор на кадри.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?