Безработицата в САЩ доведе до небивало търсене на каквато и да било работа

Публикуваните в петък данни показват, че през март американската икономика е загубила още 663 хиляди работни места и безработицата е достигнала най-високото си ниво от 1983 година насам – 8.5 %.

За тези, които са загубили работата си и са се отчаяли да намерят нова по специалността си, като са готови да станат сервитьори или касиери, има лоша новина: и там няма работа, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът разказва за съдбата на младия графичен дизейнер Марк Хол, който е останал без работата си, която му е носила 12 долара на час. Сега 24-годишният Марк, който се е върнал при родителите си в градчето Луистаун, на 55 мили от Харисбърг, е готов на каквато и да било работа.

"Да се намери работа не само в моя район, където живея, е невероятно трудно", казва младежът, който през седмицата се е присъединил към 500-те жители на Луистаун, останали без работа. Като се отчете, че жителите на градчето са 9000 по данни от 2000 година, числото изглежда стряскащо.

Марк се е опитал да си намери работа в голям магазин за битова техника и електроника като продавач консултант, но и там свободните работни места са били запълнени. "Вече съм съгласен на каквото и да е", казва безработният пред изданието.

Това отчаяние може да има последици с далечно измерение за цялата американска икономика, коментира вестникът. Обезкуражените висококвалифицирани хора отиват в отрасли, където опитът и знанията им ще останат неизползвани, а сетне, когато икономиката започне да се възстановява, техните места ще бъдат заети от по-малко умни, образовани и опитни хора.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?